6. jul 2017. Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u razgovoru sa predstavnicima srpskog udruženja iz Čikaga i KUD iz Busija i Beograda

6. jul 2017. Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u razgovoru sa predstavnicima srpskog udruženja iz Čikaga i KUD iz Busija i Beograda

Četvrtak, 6. jul 2017.

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu razgovarao sa predstavnicima srpskog udruženja iz Čikaga i dva krajiška udruženja iz Beograda

Miodrag Linta, zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, danas je primio Svetozara Dančua, predsednika Odbora za informisanje i izdavaštvo udruženja krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga, Snežanu Velju, predsednicu KUD „Ćirilo i Metodije“, Busije, Nikolu Cerovca, predsednika i Iliju Smiljanića, predstavnika SKD „Zora“.


Svetozar Dančuo je upoznao zamenika predsednika Odbora sa aktivnostima udruženja krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga, koje je osnovano 2002. godine. Udruženje okuplja Srbe sa šireg područja Čikaga, Indijane i Viskonsina i ima 100 aktivnih članova, kao i 160 članova, koji pomažu udruženju. Članovi su poreklom sa prostora Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH i Krajine (područja: Dalmacija, Lika, Kordun, Banija, Slavonija). Kroz svoje aktivnosti i manifestacije udruženje se bavi humanitarnim radom i pomaže obnovu srpskih hramova u Hrvatskoj, rad krajiških udruženja u Srbiji, Republici Srpskoj i Hrvatskoj, civilnim invalidima rata, povratničkim porodicama i talentovanoj deci. Dančuo je na kraju izlaganja predao knjigu, koju je doneo na poklon biblioteci Narodne skupštine, a u pitanju je knjiga o Nikoli Tesli na engleskom jeziku u američkom izdanju.

Nikola Cerovac je u razgovoru upoznao Miodraga Lintu, zamenika predsednika Odbora sa radom i aktivnostima Srpskog kulturnog društva „Zora“, koje je obnovilo svoj rad 1988. godine u Kistanju. „Zora“ je, kao Privredno-prosvetno društvo „Zora“ osnovano 1901. godine u Kninu, i njen poslednji predsednik Onisim Popović je streljan 1914. godine u Sinju od strane austrougarskih vlasti kao istaknuti nacionalni radnik. Cerovac je rekao da je glavni cilj SKD „Zora“ očuvanje kulture, tradicije i običaja srpskog naroda Kninske Krajine, Bukovice i Ravnih Kotara sa pododborom u Benkovcu. Današnje aktivnosti „Zore“ su: izdavačka delatnost (preko 150 izdanja); izložbena aktivnost (krajiški likovni salon) i kolonija umetničkog bratstva manastira Krka. Nagrade koje društvo dodeljuje su: srebrni prsten umetničkog bratstva manastira Krka- za očuvanje kulturnog identiteta sa područja Srpske Krajine; plaketa sa poveljom se dodeljuje institucijama i nagrada na Krajiškom salonu se dodeljuje mladom umetniku poreklom iz Krajine, koji je završio likovnu akademiju ili akademiju umetnosti.

Snežana Veljo, predsednica KUD „Ćirilo i Metodije“, Busije, je upoznala zamenika predsednika Odbora sa radom i aktivnostima kulturno-umetničkog društva, koje je osnovano 2011. godine i koje okuplja preko 120 aktivnih članova starosti od 4 do 40 godina u tri folklorne sekcije. KUD „Ćirilo i Metodije“ je društvo sa najvećim brojem krajišnika u Srbiji. U okviru KUD je osnovana i biblioteka. KUD daje značajan doprinos očuvanju krajiške kulture, običaja, igre i pesme i organizuje godišnju manifestaciju „Stazama naših predaka“, gde nastupaju kulturno-umetnička društva sa prostora Srbije, Republike Srpske i Hrvatske. Društvo nastupa na više desetina manifestacija, kako u zemlji, tako i u inostranstvu (Italija, Bugarska, Grčka...) i na najbolji način prestavlja krajišku kulturu i tradiciju.

Miodrag Linta, zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu je rekao da će Odbor pomoći organizovanje sastanka u Ministarstvu kulture i informisanja sa ciljem da se iznađu mogućnosti za veću podršku aktivnostima SKD „Zora“ i KUD „Ćirilo i Metodije“. Takođe, on je rekao da će Odbor uspostaviti još bolju saradnju sa udruženjem krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga i drugim organizacijama Srba u SAD i šire u dijaspori.