20. maj 2021. Članovi i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Indonezijom i ambasador Indonezije u Srbiji

20. maj 2021. Članovi i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Indonezijom i ambasador Indonezije u Srbiji

Četvrtak, 20. maj 2021.

Susret članova i predsednice Poslaničke grupe prijateljstva sa Indonezijom sa ambasadorom Indonezije u Srbiji

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Indonezijom Ljiljana Malušić je na samom početku sastanka ukazala da dve zemlje imaju dugu tradiciju prijateljskih odnosa koji datiraju iz perioda stvaranja Pokreta nesvrstanih.


Istakla je da su odnosi dve zemlje na visokom nivou i bez otvorenih pitanja, o čemu svedoče i mnogobrojne posete i kontakti, koji su rezultirali potpisivanjem zajedničke Izjave o unapređenju odnosa i saradnje dve zemlje, aprila 2016. godine. Malušić je ukazala i na pozitivnu činjenicu da je Indonezija jedina zemlja koja sa Srbijom ima međuverski dijalog i da je do sada održano četiri dijaloga. Prema rečima predsednice, parlamentarna saradnja dve zemlje je dinamična i kontinuirana, te predstavlja važan segment ukupnih bilateralnih odnosa.

Upoznala je ambasadora sa podatkom da PGP sa Indonezijom čini 21 narodni poslanik i izrazila nadu da će kada se steknu uslovi, PGP sa Indonezijom u parlamentu Srbije uzvratiti posetu, u cilju razvoja još bolje parlamentarne saradnje, kako i upoznavanja sa kulturom i tradicijom indonežanskog naroda.

Malušić je izrazila zahvalnost rukovodstvu Indonezije na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje, kao i na ne glasanju za ulazak u UNESKO tzv. države Kosovo.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Malušić je istakla da je robna razmena tokom 2020. godine iznosila 71 milion evra, ali da postoji deficit sa naše strane, te je dodala da je Srbija zainteresovana za veći plasman svojih proizvoda na indonežanskom tržištu. Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da na teritoriji Srbije posluju dve indonežanske fabrike koje zapošljavaju značajan broj ljudi.

Predsednica Malušić osvrnula se na mogućnost unapređenja saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i tehnologije i ukazala na saradnju u okviru projekta „Svet u Srbiji“, koji se ogleda u razmeni studenata.

Ljiljana Malušić je iskoristila priliku da se zahvali Indoneziji na donaciji u medicinskoj opremi u borbi protiv pandemije, čime se dodatno potvrđuje prijateljstvo dve zemlje i u teškim situacijama.

Ambasador Indonezije u Srbiji Mohamed Juda se zahvalio na mogućnosti i prilici da se sastane sa članovima PGP sa Indonezijom i složio se sa Ljiljanom Malušić da su odnosi duboko prijateljski i da datiraju od 1954. godine.

Takođe, osvrnuo se na indonežanske fabrike koje su prisutne u Srbiji i izrazio nadu da će one proširiti svoje poslovanje, čime bi se otvorile mogućnosti za zapošljavanje dodatnog broja ljudi. Ocenio je da postoji prostor za unapređenje saradnje u vojnoj oblasti, kao i u oblasti nauke, kulture, turizma i poljoprivrede.

Ambasador je istakao da će Indonezija nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije.

Sagovornici su na kraju sastanka ocenili da dva naroda bez obzira na geografsku udaljenost imaju bliske i prijateljske odnose.

Sastanku su prisustvovali članovi PGP sa Indonezijom: Milanka Jevtović Vukojičić, Violeta Ocoljković, Predrag Rajić, Vuk Mirčetić, Nataša Jovanović, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Viktor Jevtović i Milosav Milojević.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja