9. februar 2022. Učesnici sastanka

9. februar 2022. Učesnici sastanka

Četvrtak, 3. februar 2022.

Susret članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom sa poslanikom Bundestaga

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa SR Nemačkom Vesna Marković zajedno sa članovima Grupe, sastala se danas u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa poslanikom Bundestaga i izvestiocem za Zapadni Balkan u okviru političke partije SPD, Adisom Ahmetovićem, sa kojim je razgovarala o unapređenju saradnje naša dva parlamenta i podršci u procesu evropskih integracija Srbije.


Predsednica PGP sa SR Nemačkom, Vesna Marković, izrazila je zadovoljstvo posetom, imajući u vidu da je prva poseta novoizabranog izvestioca za Zapadni Balkan upravo Srbiji. Navela je da uspešna saradnja parlamentaraca traje već 10 godina, ističući da PGP sa Nemačkom u ovom sazivu ima čak 99 članova, dok je pre 2012. godine imala 24 člana. To pokazuje da smo svesni značaja razvijanja saradnje sa kolegama iz Bundestaga.

Vesna Marković je istakla da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali i da smo svesni unutrašnjih izazova sa kojima se suočava sama EU, kao što su migrantska kriza, Bregzit, pandemija korona virusa i da iz tih navedenih razloga proširenje nije visoko pozicionirano na agendi EU. Nadamo se da će se stavovi po pitanju proširenja među državama članicama EU konsolidovati, jer je proširenje od izuzetnog značaja za stabilnost našeg regiona.

Srbija je posvećena i regionalnoj saradnji, istakla je ona u razgovoru, posebno navodeći značaj inicijative Berlinski proces, koja je politički i ekonomski povezala naš region, ali zahvaljujući kojoj su i bilateralni odnosi Srbije i Nemačke znatno unapređeni. Marković je navela i da bi bilo od velikog značaja da se i parlamentarci, kao predstavnici najviših zakonodavnih organa, ovog regiona sastaju u okviru Berlinskog procesa.

Poslanik Bundestaga Adis Ahmetović je istakao značaj saradnje između parlamenata Srbije i Nemačke, kao zakonodavnih institucija. Naveo je da je uvek je bitno naći ono što će nas povezati, kao što je zajednički stav o proširenju EU i članstvu Srbije. Ocenio je da će članstvom Srbije u EU korist imati ne samo Srbija, nego i Nemačka i cela EU.

Sastanku sa poslanikom Bundestaga su prisustvovali i članovi PGP prof. dr Jahja Fehratović, Andrijana Avramov, Ivana Nikolić i Branimir Jovanović.

Oni su tokom razgovora istakli značaj evropskih integracija država Zapadnog Balkana za stabilnost celog regiona. Bilo je reči i o važnosti ostvarene političke i ekonomske saradnje između Srbije i Nemačke, kao i o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti kulture i sporta. Sagovornici su zajednički ocenili i da je veoma važno uključivanje mladih u politički život, ali i njihovo povezivanje u regionu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
sreda, 10. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja