7. novembar 2018. Sastanak predstavnika neformalne Zelene poslaničke grupe sa Odborom za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština

7. novembar 2018. Sastanak predstavnika neformalne Zelene poslaničke grupe sa Odborom za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština

Sreda, 7. novembar 2018.

Sastanak predstavnika neformalne Zelene poslaničke grupe sa Odborom za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština

Članovi neformalne Zelene poslaničke grupe Nada Lazić, Jasmina Karanac, Gordana Čomić, Dijana Vukomanović, Dubravka Filipovski i Branimir Jovanović održali su radni sastanak sa članovima Odbora za zaštitu životne sredine i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština na temu: Prepreke u sprovođenju Zakona o zaštiti životne sredine na lokalu.


Otvarajući sastanak, koordinatorka neformalne Zelene poslaničke grupe Nada Lazić istakla je značaj povratnih informacija koje narodni poslanici dobijaju od predstavnika lokalnih samouprava, koje se odnose na primenu propisa iz oblasti zaštite životne sredine.

Saša Đorđević, predsednik opštine Gadžin Han i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština obavestio je prisutne o tome da je ovaj Odbor Stalne konferencije gradova i opština veoma aktivan i da je već definisao određene predloge i smernice, kada se radi o ovoj temi. Ukazao je i na probleme koje lokalne samouprave imaju u sprovođenju Zakona o komunalnim delatnostima.

Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, istakao je da SKGO doprinosi stvaranju adekvatnog pravnog okvira za delovanje lokalne samouprave na zaštiti i unapređenju životne sredine, prevenciji i upravljanju vanrednim situacijama, vodeći računa da interesi jedinica lokalnih samouprava budu predstavljeni u dijalogu sa nacionalnim institucijama. SKGO nastoji da utiče i na razvoj lokalnih kapaciteta za sprovođenje odgovorne lokalne politike u ovim oblastima. Osvrnuo se na izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi iz juna ove godine, istakavši aktivnu ulogu SKGO u procesu donošenja ovog zakona (zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, SKGO organizovala je proces javne rasprave o nacrtu ovog zakona u kojem su učestvovali predstavnici velikog broja gradova i opština u Srbiji). Kao važnu izmenu, istakao je ostvarivanje međuopštinske saradnje. Izrađeni su modeli lokalnih akata koje je potrebno uskladiti usled izmene ovog zakona do kraja godine, prvenstveno Statuta jedinica lokalne samouprave. U saradnji sa Ministarstvom, radi se na izradi modela ugovora o međuopštinskoj saradnji u različitim oblastima, kako bi se pomoglo njeno intenziviranje u praksi, a organizovaće se i regionalne obuke za sve lokalne samouprave za praktičnu primenu novih zakonskih rešenja.

U diskusiji koja je usledila, predstavnici lokalnih samouprava ukazali su na probleme sa kojima se suočavaju (nedostatak kako finansijskih, tako i kadrovskih kapaciteta). Dati su i primeri međuopštinske saradnje na kojima se radi kako bi se smanjili rizici od prirodnih katastrofa. Ukazano je na to da se u praksi, dogovori među lokalnim samoupravama teško postižu, npr. kada se radi o izgradnji regionalne deponije, pa je iz tog razloga zakonom potrebno propisati obavezu regionalnog pristupa u rešavanju ovakvih pitanja. Istaknuto je da postoje veliki problemi kada se radi o upravljanju otpadnim vodama i vodosnabdevanju pijaćom vodom, zbog neodgovornog ponašanja lokalnih samouprava. Skrenuta je pažnja na problem koji može nastati u vezi sa kvalitetom pijaće vode usled zagađenja vodotokova otpadnim vodama, kao i na probleme na teritoriji AP Vojvodina koji se odnose na ispravnost vode u bunarima, jer nikada nije rađeno ispitivanje kapaciteta.

U nastavku sastanka, Ivan Karić državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, upoznao je prisutne sa tokom priprema Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27.

Realizaciju sastanka podržala je Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNDP) u okviru projekta "Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine", koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5