13. jun 2017. Predsednik Odbora za spoljne poslove i PGP sa Kinom u razgovoru sa delegacijom kineskih profesora

13. jun 2017. Predsednik Odbora za spoljne poslove i PGP sa Kinom u razgovoru sa delegacijom kineskih profesora

Utorak, 13. jun 2017.

Predsednik Odbora za spoljne poslove i PGP sa Kinom razgovarao sa delegacijom kineskih profesora

Predsednik Odbora za spoljne poslove i Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom prof. dr Žarko Obradović, sastao se danas u Narodnoj skupštini sa delegacijom kineskih profesora sa Univerziteta za društvene nauke iz Šangaja.


Prof. dr Žarko Obradović, govoreći o spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije, istakao je, pored članstva u Evropskoj uniji i saradnje sa državama regiona, i održavanje tradicionalno prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom. Prostor Balkana i Srbije bio je uvek predmet interesovanja velikih sila, koje nije nestalo ni danas, istakao je Obradović, i dodao da je Srbija proglasila vojnu neutralnost i da želi saradnju sa državama regiona, zbog čega predstavlja ključnu državu i centar stabilnosti Zapadnog Balkana.

Odnos Srbije i Kine sagovornici su ocenili kao odnos sveobuhvatnog strateškog partnerstva, o čemu svedoči razmena političkih poseta na najvišem nivou, kao i značajna privredna saradnja i investiranje kineskih kompanija u Srbiji. Zajednički je ocenjeno da je dodatno unapređenje saradnje moguće u oblastima energetike, infrastrukture, poljoprivrede, a naročito u oblasti prosvete i obrazovanja. Tokom razgovora je posebno istaknuta mogućnost intenziviranja saradnje i istraživanja u oblasti društvenih nauka.

Sastanku sa kineskom delegacijom je prisustvovao i zamenik člana Odbora za spoljne poslove i član PGP sa Kinom prof. dr Zoran Dragišić i profesor Fakulteta za bezbednost Darko Trifunović.