27. decembar 2018. Učesnici sastanka

27. decembar 2018. Učesnici sastanka

Četvrtak, 27. decembar 2018.

Predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu sastao se sa predstavnicima resornog ministarstva i poljoprivrednih udruženja

Predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Marijan Rističević sastao se u Domu Narodne skupštine sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i poljoprivrednih udruženja.


Na početku sastanka predsednik Odbora ukazao je na značaj poljoprivrede kao najstarije privredne delatnosti i istakao da je Narodna skupština, zajedno sa Odborom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, otvorena za sve poljoprivrednike, za sva njihova pitanja i eventualne sugestije. Marijan Rističević je naveo da je ova godina veoma uspešna za poljoprivrednike i zahvaljujući tome, sredstva namenjena za podsticaje u poljoprivredi, koja su 2012. godine iznosila 19 milijardi dinara, znatno su uvećana za 2019. godinu i iznosiće 41,5 milijardi dinara. Istakao je značaj prerađivačke industrije i prehrambene proizvodnje i dodao da je od velike važnosti da budemo konkurentni na okolnim tržištima. Takođe, dodao je da sredstva za podsticaje i subvencije ne manjkaju, već je neophodno raditi na efikasnijoj obradi zahteva.

Ispred Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu obratio se državni sekretar Velimir Stanojević i tom prilikom istakao je da je budžet opredeljen za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz godine u godinu sve veći i izneo podatak da je budžet za 2019. godinu veći za oko 7,6 milijardi dinara u odnosu na 2018. godinu, odnosno iznosi 51 milijardu dinara. Sva ta sredstva su isključivo usmerena ka subvencijama i podsticajima poljoprivrednicima. Stanojević je ukazao na sve veći broj izrađenih pravilnika i preduzetih mera u cilju pružanja boljih uslova poljoprivrednicima, kao i da se veliki akcenat stavlja na modernizaciju mehanizacije za biljnu i za stočarsku proizvodnju i traktore, koji su u poslednjih par godina u lošem stanju. S tim u vezi, istakao je da je samo protekle nedelje izdato oko 2 500 rešenja za mehanizaciju i traktore.

Skupu se obratio Zoran Milićević, predsednik Upravnog odbora Sabora proizvođača agroprivrede Srbije koji je izneo probleme sa kojima se suočavaju poljoprivrednici i ukazao, između ostalog, na teške uslove u kojima rade i žive ljudi na selu.

Tokom sastanka razgovaralo se na temu subvencija i podsticaja u poljoprivredi, izvozu i uvozu mesa, o biljnoj proizvodnji, o vakcinaciji mesa protiv kuge kao i o opstanku mladih na selu.

Sastanku su prisustvovali i diskutovali direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara, pomoćnik direktora Uprave za veterinu Bojan Živković, pomoćnik direktora Uprave za agrarna plaćanja Dragoslav Milutinović, pomoćnik direktora za agrarna plaćanja Boško Umetić, ispred Uprave za veterinu Maja Andrijašević i Boban Đurić, kao i predstavnici poljoprivrednih udruženja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30