19. januar 2023. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa predsednicom Republike Slovenije

19. januar 2023. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa predsednicom Republike Slovenije

Četvrtak, 19. januar 2023.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije na sastanku sa predsednicom Republike Slovenije u Ljubljani

U okviru zvanične bilateralne posete Republici Sloveniji, a na poziv predsednice Državnog zbora Urške Klakočar Zupančič, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se sa predsednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar.


Sagovornici su iskazali uverenje da će se intenzivan politički dijalog i dinamika bilateralnih poseta nastaviti i u budućnosti. Dr Orlić je iskoristio priliku da zahvali Republici Sloveniji na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

Dr Orlić je predsednicu Pirc Musar upoznao sa pozicijama Srbije u pogledu aktuelne situacije u Evropi i regionu, a posebno o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini. Naglasio je da naša zemlja, kao i uvek do sada, ostaje iskreno posvećena očuvanju mira i stabilnosti, kao i jačanju saradnje sa svima. „Bezbednost srpskog naroda na KiM, poštovanje potpisanih sporazuma i neodložno formiranje Zajednice srpskih opština, na koje se čeka već deset godina, za nas ostaju ključna pitanja za koja punu podršku očekujemo i od Republike Slovenije“, rekao je predsednik NS RS. „Aspiracije Prištine za članstvo u EU i Savetu Evrope nisu ništa drugo do traženje nagrade za nepoštovanje sporazuma, ugrožavanje mira i kršenje ljudskih prava koje je u savremenoj Evropi nezamislivo. Vidimo da čak i neke od zemalja koje su priznale tzv. „Kosovo“ takvo ponašanje smatraju neprihvatljivim. Važno je da svi naši partneri u EU jasno poruče da antievropsko ponašanje ne zaslužuje nikakve nagrade, naprotiv“, rekao je dr Orlić.

Predsednik NS RS je tokom sastanka ukazao i na položaj i status Srba u Republici Sloveniji i izrazio očekivanje da će nadležni ovo pitanje držati visoko na svojoj agendi. Predsednica Pirs Musar iskazala je interes za posetu Republici Srbiji i upoznala dr Orlića sa svojim predstojećim aktivnostima.

Sagovornici su zajednički konstantovali da dve države dele ne samo zajedničku istoriju i tradiciju, već i zajedničku budućnost.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Republikom Slovenijom Milija Miletić i zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja