21. april 2017. Sastanak predsednice i članova PGP sa Nemačkom sa predsednikom Grupe prijateljstva sa državama jugoistočne Evrope u Bundestagu

21. april 2017. Sastanak predsednice i članova PGP sa Nemačkom sa predsednikom Grupe prijateljstva sa državama jugoistočne Evrope u Bundestagu

Petak, 21. april 2017.

Predsednica i članovi PGP sa Nemačkom razgovarali sa predsednikom Grupe prijateljstva sa državama jugoistočne Evrope u Bundestagu

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesna Marković i članovi PGP, razgovarali su danas sa predsednikom Grupe prijateljstva sa državama jugoistočne Evrope u Bundestagu Štefanom Albanijem.


Predsednica PGP sa Nemačkom Vesna Marković ukazala je da brojnost ove grupe prijateljstva dokazuje želju narodnih poslanika da intenziviraju međuparlamentarnu saradnju, kao i da je prepoznat značaj podrške Bundestaga za evropske integracije Srbije. Vesna Marković je istakla da je međuparlamentarna saradnja podignuta na viši nivo 2015. godine, kada je došlo do razmene poseta srpskih i nemačkih parlamentaraca.

Govoreći o značaju Nemačke za evropske integracije Srbije i celog Zapadnog Balkana, Vesna Marković je posebno istakla važnost Berlinskog procesa, čime je unapređen dijalog lidera država ovog regiona, a dodala je da bi bilo korisno da u Berlinskom procesu učestvuju i predstavnici parlamenata.

Predsednik Grupe prijateljstva sa državama jugoistočne Evrope u Bundestagu Štefan Albani istakao je da Nemačka snažno podržava evropske integracije Srbije, kao i da između dve države postoji prostor da se dodatno unapredi saradnja u oblastima privrede, nauke i obrazovanja. Razgovarajući sa sagovornicima o perspektivama i budućnosti Evropske unije, Albani je istakao da mora da se radi na daljem razvoju Evrope, da ona bude stabilna i funkcionalna, ali i na izgradnji identiteta građana Evrope i identiteta njene međunarodne politike.

Sastanku su prisustvovali i članovi PGP sa Nemačkom Muamer Zukorlić, dr Muamer Bačevac, Elvira Kovač, dr sci. med. Darko Laketić, Nada Lazić i Gordana Čomić.