9. april 2021. Predsednica Odbora za evropske integracije u razgovoru sa šefom Političkog sektora u Delegaciji EU u Srbiji

9. april 2021. Predsednica Odbora za evropske integracije u razgovoru sa šefom Političkog sektora u Delegaciji EU u Srbiji

Petak, 9. april 2021.

Predsednica Odbora za evropske integracije razgovarala sa šefom Političkog sektora u Delegaciji EU u Srbiji

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač sastala se u Narodnoj skupštini sa šefom Političkog sektora u Delegaciji EU u Srbiji Dirkom Lorencom, sa kojim je razgovarala o radu Narodne skupštine i Odbora, u cilju pripreme Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2020. godinu.


Elvira Kovač je istakla da Narodna skupština, od konstituisanja novog saziva u oktobru prethodne godine, aktivno radi, kako po pitanju održavanja plenarnih sednica, tako i po pitanju drugih aktivnosti, uz poštovanje mera u borbi protiv korona virusa.

Ona je navela i da se održavaju redovno sastanci Kolegijuma Narodne skupštine, na kojima se razmatra rad Parlamenta u narednom periodu, što daje mogućnost preciziranja plana rada. To je rezultiralo činjenicom da su u novom sazivu, samo dva predloga zakona razmotrena po hitnom postupku, naglasila je Elvira Kovač.

Govoreći o odnosu sa Vladom Srbije i nadležnim Ministarstvom za evropske integracije, Kovač je istakla da Odbor za evropske integracije ima stalnu komunikaciju i dobru saradnju sa ministarkom Jadrankom Joksimović. Ministarstvo je u obavezi da dostavi tromesečne izveštaje o svom radu Odboru, kao i izveštaje o pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji tokom šestomesečnog predsedavanja država članica, navela je ona. Elvira Kovač je istakla i da Odbor razmatra godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, kao i da je Izveštaj za 2019. godinu, prvi put bio razmotren i na sednici Narodne skupštine, u decembru prošle godine.

Kontrolna uloga Parlamenta može se vršiti i preko traženja obaveštenja i objašnjenja narodnih poslanika od Vlade i postavljanja poslaničkih pitanja predstavnicima Vlade poslednjeg četvrtka u mesecu, na posebnom delu sednice Narodne skupštine, istakla je predsednica Odbora za evropske integracije, i ukazala da je ona te mogućnosti iskoristila prethodnog meseca, postavljajući pitanje o novoj metodologiji pregovaranja sa EU.

Šef Političkog sektora u Delegaciji EU u Srbiji Dirk Lorenc izrazio je očekivanje da će ova godina biti bolja i uspešnija, kako po pitanju borbe protiv korona virusa, tako i po pitanju napretka Srbije u procesu evropskih integracija. On se tokom razgovora sa predsednicom Odbora za evropske integracije interesovao i za odnos i modalitete saradnje Odbora sa civilnim sektorom, gde je Elvira Kovač posebno istakla saradnju i koordinaciju u radu sa Nacionalnim konventom o EU.

Tokom sastanka je bilo reči i o perspektivama otpočinjanja međustranačkog dijaloga pod posredstvom EP, ali i o predstojećim ustavnim promenama.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
nedelja, 28. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja