25. januar 2021. Održana konferencija Ženske parlamentarne mreže

25. januar 2021. Održana konferencija Ženske parlamentarne mreže

Ponedeljak, 25. januar 2021.

Održana konferencija Ženske parlamentarne mreže

„Hrabrost je ženskog roda“ naziv je Konferencija Ženske parlamentarne mreže, koja je održana u Domu Narodne skupštine, koja je posvećena stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji.


U uvodnoj reči koordinatorka Ženske parlamentarne mreže (ŽPM) Sandra Božić izrazila je zahvalnost svima koji su uzeli učešće u radu i prepoznali značaj tog skupa i kontinuirani rad i napor Ženske parlamentarne mreže u unapređenju stanja rodne ravnopravnosti u Srbiji i položaju žena, posebno u vreme epidemiološke krize, koja je sa sobom donela niz novih izazova u ovoj oblasti.

Ona je istakla da je, od osnivanja 2013. godine do danas, ŽPM postigla značajne rezultate i postala priznati činilac u oblasti pitanja rodne ravnopravnosti i unapređenju položaja žena u Srbiji, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou.

„Dalek put smo prešli, svojim kontinuiranim radom i zalaganjem uspeli smo da pored toga što smo bili prva zemlja van EU koja je uvela Index rodne ravnopravnosti, usvojila i ratifikovala različite Zakone, strategije i sporazume koji podrazumevaju, ekonomsko, političko osnaživanje žena i eliminisanje svakog oblika diskriminacije, bili i ti koji su predano ušli u odlučnu borbu za sprečavanje bilo kog oblika nasilja prema ženama. Paralelno, borile smo se da žene u politici budu vidljivije i da svoje pravo da budu birane ostvare na najvišim državnim funkcijama, odnosno na mestima na kojima se odlučuje'', istakla je Božić.

Ona je naglasila da je osnovna poruka koju žele da pošalju sa današnje konferencije je da pored neprikosnovene svakodnevne borbe za živote naših građana i njihovo zdravlje, ekonomiju u vreme pandemije za koje stižu pohvale i aplauzi čitavog sveta, kao odgovorno i zrelo društvo moramo na vreme uočiti i prepoznati i sve druge pojavne oblike negativnih efekata koje virus ostavlja za sobom. U skladu sa tim potrebno je nastaviti beskompromisno sa aktivnom i neprestanom borbom protiv nasilja prema ženama i sveukupnim unapređenjem položaja u društvu kao osnovnim prioritetom u radu ŽPM.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić obratio se prisutnima na konferenciji Ženske parlamentarne mreže "o stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji" gde je istakao da želi da iskaže ogromno poštovanje za hrabrost mladih glumica da se usprotive nasilju.

Dačić je tom prilikom rekao da, bez obzira kakve će biti odluke našeg pravosuđa, u čiji rad niko nema pravo i nameru da se meša, sama odluka mladih glumica da govore o nasilju i da potraže zaštitu od nasilnika, vredna je našeg najvećeg poštovanja.

"Njihova borba je ogromno ohrabrenje svim drugim žrtvama da urade isto i da stanu na put svojim nasilnicima, a nama je to obaveza da svakoj od njih pružimo zaštitu i utočište", rekao je Dačić.

On je dodao da je naše društvo, nažalost, i dalje relativno zatvoreno i opterećeno predrasudama.

"Takvo stanje mora da postane naša prošlost, zato sam uveren da ćemo i danas učiniti bar mali korak ka Srbiji u kojoj je žena zaštićena i poštovana", dodao je Dačić.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić se tom prilikom osvrnuo i na nedavno obeležavanje Međunarodnog dana eliminacije nasilja nad ženama, a ujedno i 20 godina otkako su UN ustanovile ovaj dan, kao podsećanje na obavezu da to treba da bude zajednički globalni napor za iskorenjivanje nasilja nad ženama u bilo kom obliku.

"Ovaj dan nije bio samo simboličan, nego je bio i pravi alarm da se ceo svet, zahvaćen pandemijom virusa, probudi nad činjenicom da je čak 15 miliona žena širom sveta bilo izloženo nekoj vrsti nasilja, dok su sa svojim porodicama boravili u karantinu. Zato je veoma važno što će i na današnjoj konferenciji biti reči o rodnoj ravnopravnosti za vreme pandemije. U proteklih skoro godinu dana pandemije, naše društvo i svako od nas pokazali smo svoje najbolje osobine – solidarnost, brigu o starijima, pomagali smo jedni drugima, ali, nažalost, vanredne okolnosti učinile su i da na površinu isplivaju i one najgore, a tu pre svega mislim na nasilje nad ženama", istakao je Dačić.

On je rekao i da moramo i na ovoj konferenciji da stanemo u zaštitu žena, čak i više nego što to radimo u vreme kada nismo opterećeni borbom protiv virusa.

"Nijedna vanredna i stresna situacija, kakva je virusna epidemija, ne sme da postane izgovor, ni povod da se naruši bilo koje ljudsko i žensko pravo. Naše koleginice, supruge, majke i ćerke su na prvoj liniji borbe protiv Kovida, u svim našim zdravstvenim centrima, pa i danas kada je u toku masovna vakcinacija", rekao je predsednik Narodne skupštine.

On je kazao da nas žene štite od bolesti svojim znanjem, strpljenjem i pažnjom.

"Tako da uskoro, kada budemo oslobodili Srbiju opasnosti od virusa, moramo pronaći način da se dostojanstveno i puna srca zahvalimo svim našim ženama lekarima i medicinskim sestrama za sve što su uradile za dobrobit svog naroda u teškom vremenu", istakao je ovom prilikom Ivica Dačić.

Prisutnima se obratila i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, koja je naglasila da svi dugujemo ogromnu zahvalnost Narodnoj skupštini i Ženskoj parlamentarnoj mrežini na mnogim stvarima, a pre svega što su utrle put borbi za rodnu ravnopravnost i na najbolji mogući način i primerom i zakonodavnim aktivnostima pokazale kako se vodi ta borba. Ona je istakla da je ŽPM takođe pokazala kako se vodi međupartijski dijalog i kako se radi na istom cilju bez obzira na političku pripadnost.

„Drago mi je da vidim da se taj trend preslikava i na lokalni nivo, zahvaljujući stranci kojoj pripadam i vrednostima koje ona zastupa, i to se menja. Danas 20 lokalnih samouprava vode žene, od kojih čak 13 vode žene prvi put“, naglasila je premijerka. Ona je iskoristila priliku da se zahvali košarkaškom treneru Marini Maljković na promociji ženskog sporta i datoj šansi devojčicama da se bave košarkom na najprofesionalnijem nivou.

Premijerka je istakla da su u pripremi strategija o rodnoj ravnopravnosti i strategija za prevenciju sprečavanja nasilja nad ženama, za koju kako kaže očekuje da bude usvojena na sednici Vlade tokom februara.

Tokom Konferencije održani su paneli na temu: rodna ravnopravnost, zakoni i strategije; (ne)kultrura nasilja i rodna ravnopravnost u vreme pandemije, u kojima su učestvovale potpredsednice Narodne skupštine Elvira Kovač i Marija Jevđić, potpredsednice Vlade prof. dr Zorana Mihajlović i Maja Gojković, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, a putem video poruke skupu se obratio i generalni sekretar Interparlamentarne unije Martin Čungong. Tokom Konferencije govorili su i šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu, stalna predstavnica Programa UN za razvoj Fransin Pikap, kao i narodne poslanice Nataša Mihailović Vacić, Danijela Vujičić i Stojanka Lekić, poslanica i koordinatorka ŽPM Skupštine AP Vojvodine.


Video (3)

Ponedeljak, 25. januar 2021. | STANjE RODNE RAVNOPRAVNOSTI U SRBIJI - Hrabrost je ženskog roda - konferencija Ženske parlamentarne mreže 25.01.2021.

Ponedeljak, 25. januar 2021. | konferencija ŽPM, panel 1: (NE)KULTURA NASILjA - Problem sve češćeg promovisanja govora mržnje u javnom diskursu i uticaj na stanje rodne ravnopravnosti 25.01.2021.

Ponedeljak, 25. januar 2021. | konferencija ŽPM, panel 2: RODNA RAVNOPRAVNOST U VREME PANDEMIJE - Analiza uticaja pandemije na stanje rodne ravnopravnosti u Srbiji 25.01.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6