6. decembar 2017. Učesnici skupa o Parlamentarnim izborima u Nemačkoj 2017

6. decembar 2017. Učesnici skupa o Parlamentarnim izborima u Nemačkoj 2017

Sreda, 6. decembar 2017.

Održan skup na temu Parlamentarni izbori u Nemačkoj 2017: Izborni rezultati, koalicije i refleksije na Evropsku uniju

U Domu Narodne skupštine u saradnji sa nemačkom fondacijom Konrad Adenauer, održan je skup na temu „Parlamentarni izbori u Nemačkoj 2017: Izborni rezultati, koalicije i refleksije na Evropsku uniju“, sa ciljem pružanja podrške saradnji Nemačke i Srbije i jačanja političkih i parlamentarnih odnosa i negovanja srpsko-nemačkih debata o evropskim i demokratskim vrednostima.


Skup je otvorio potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković koji je na samom početku, u ime predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i u svoje lično ime, pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo što se debata o političkoj situaciji u Nemačkoj posle parlamentarnih izbora održava u Domu Narodne skupštine. „Smatram da ovakvi razgovori doprinose boljem razumevanju političkih procesa u Nemačkoj, što dalje može da doprinese čvršćim vezama i iskrenom političkom dijalogu sa poslanicima Bundestaga prilikom budućih susreta“, naveo je Marinković. Ponovio je da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji i da je u skladu sa tim bitno praćenje formiranja nove Vlade Savezne Republike Nemačke, koje će imati veliki uticaj i na EU i na Srbiju kao zemlju kandidata.

U uvodnom obraćanju govorio je i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Nj.E. Aksel Ditman koji je izrazio zadovoljstvo što su parlamentarni izbori u Nemačkoj izazvali veliko interesovanje u Srbiji, što ukazuje na blisku političku saradnju dve države. Ambasador je naveo i da bez obzira koje će političke stranke u Nemačkoj formirati Bundestag, Nemačka nastaviti da podržava evrointegracije Srbije.

Uvodnu reč dali su i predstavnici fondacija koji su podržali projekat Paola Petrić, zamenica direktora Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu, Lutz Kober, direktor Fondacije Hans Zajdel u Beogradu i prof. dr Dragan Simić, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

O izbornim rezultatima i posledicama parlamentarnih izbora u Nemačkoj 2017, prisutni su imali priliku da čuju od Stefana Eversa, odbornika, zamenika predsednika poslaničke grupe CDU, berlinskog parlamenta i dr Sebastiana Bukova, referenta za politička i partijska istraživanja, Fondacije Hajnrih Bel.

Na skupu je bilo reči i o refleksijama ishoda parlamentarnih izbora u Nemačkoj, odnosno njihovim procenama. Svoje mišljenje o ishodima parlamentarnih izbora dali su i stručnjaci, profesori i asistenti sa Pravnog i Fakulteta političkih nauka Beogradskog univerziteta, nakon kojih je usledila diskusija.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Nedelja, 21. oktobar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja