10. jul 2017. Predstavnici Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u razgovoru sa predstavnicima ekspertske misije Evropske komisije na temu socijalnog uključivanja Roma i Romkinja u Republici Srbiji

10. jul 2017. Predstavnici Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u razgovoru sa predstavnicima ekspertske misije Evropske komisije na temu socijalnog uključivanja Roma i Romkinja u Republici Srbiji

Ponedeljak, 10. jul 2017.

Održan sastanak predstavnika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sa predstavnicima ekspertske misije Evropske komisije na temu socijalnog uključivanja Roma i Romkinja u Republici Srbiji

Sastanak predstavnika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sa predstavnicima ekspertske misije Evropske komisije na temu socijalnog uključivanja Roma i Romkinja u Republici Srbiji organizovan je sa ciljem razmene informacija o preduzetim merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji.


Predsednik Odbora istakao je da Republika Srbija zakonskim okvirima postavila visoke standarde prava svih nacionalnih manjina. „Uvažavanje nacionalnih manjina i njihovo učešće u političkom životu, promena svesti i borba protiv predrasuda su glavni ciljevi koje pokušavamo da implementiramo u društvu“, naglasio je Omerović.

Dodao je da je 7. juna 2017. godine Vlada donela Akcioni plan za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji, za period od 2017. do 2018. godine, i istakao važnost međusobne usklađenosti dokumenata i učešća pripadnika romske nacionalne manjine u izradi akcionih planova. Podsetio je da je Republika Srbija pored Akcionog plana za poglavlje 23 usvojila i poseban Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. On je objasnio i da Odbor vrši nadzor nad sprovođenjem zakona koji se odnose na prava nacionalnih manjina kao i da se ovo pitanje nalazi na vrhu prioriteta Odbora. Istakao je i da navedeni dokumenti prepoznaju lokalnu samoupravu u smislu sprovođenja Strategija i Akcionog plana i podvukao značaj povezivanja centralnog i lokalnog nivoa vlasti u vidu bolje implementacije dokumenata.

Omerović je naveo da će na jesen biti donete izmene i dopune zakona koji će imati uticaj na položaj Roma i drugih nacionalnih manjina, poput Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o matičnim knjigama. Omerović je naglasio da je Odbor imao seriju aktivnosti koje su se odnosile na pitanje Roma i da je u oktobru prošle godine u Narodnoj skupštini u saradnji sa akcionim timom za integraciju Roma u okviru Regionalnog saveta za saradnju održano javno slušanje na temu „Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016-25 - Sprovođenje i prioritetne mere za period 2017-18“. Na sastanku je istaknuto da je po ovom pitanju najvažnije da se prepoznaju ranjive kategorije u okviru romske zajednice, i da se pripadnici romske zajednice u što većoj meri uključe u zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i stanovanje.

Kako ovo složeno pitanje zahteva multidisciplinaran pristup Omerović je dodao da Odbor sarađuje i sa nezavisnim državnim organima poput Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, Zaštitnika građana, i neizbežnim i veoma bitnim nevladinim organizacijama.

Predstavnici ekspertske misije Evropske komisije zaduženi za temu socijalnog uključivanja Roma i Romkinja u Republici Srbiji, Jan Balaz i Konstantinos Niafas interesovali su se za nadležnosti Narodne skupštine i Odbora u vezi praćenja implementacije Strategije Akcionog plana, ispunjavanju rokova, uvođenja programa informativnog i političkog karaktera na jeziku nacionalnih manjina i srodnim temama koje bi doprinele unapređenju položaja Roma i Romkinja.

Sastanku su prisustvovale članice Odbora Olivera Ognjanović, Vesna Ivković, Tatjana Macura i pomoćnica sekretara u Vladi AP Vojvodine za unapređenje položaja Roma Tamara Mohači.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Nedelja, 24. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja