12. oktobar 2017. Sastanak PGP sa Crnom Gorom i Odbora za spoljne poslove sa predsednikom Skupštine Crne Gore

12. oktobar 2017. Sastanak PGP sa Crnom Gorom i Odbora za spoljne poslove sa predsednikom Skupštine Crne Gore

Četvrtak, 12. oktobar 2017.

Održan sastanak PGP sa Crnom Gorom i Odbora za spoljne poslove sa predsednikom Skupštine Crne Gore

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom i članovi Odbora za spoljne poslove održali su sastanak sa predsednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva mr Igor Bečić pozdravio je crnogorsku delegaciju na čelu sa Ivanom Brajovićem i istakao da unapređenje parlamentarne saradnje može značajno doprineti unapređenju odnosa dveju zemalja.

U razgovoru Bečić je upoznao delegaciju sa podatkom da Poslaničku grupu čine 52 narodna poslanika i iskoristio priliku da se zahvali na velikoj pomoći koju su narod Crne Gore, brojne institucije i privatna preduzeća uputili Srbiji za vreme poplava, maja 2014. godine. U nastavku razgovora predsednik PGP-a istakao je da se unapređenje u ekonomskoj, energetskoj, regionalnoj i prekograničnoj saradnji uvek može dodatno osnažiti, a da poljoprivredna saradnja može biti još bliža.

Brajović je istakao da dve države veže viševekovna istorija i da odnosi zemalja kreću uzlaznom putanjom, kako na političkom planu, tako i na svim ostalim nivoima i da je veoma bitno da se saradnja dveju bratskih zemalja konstantno unapređuje.

„Parlamentarni dijalog ne može ništa da zameni, a intenzitet susreta samo će doprineti našim dobrim odnosima“, naveo je predsednik Skupštine Crne Gore.

U razgovoru je bilo reči i o evropskim integracijama, a sagovornici su se složili da na ulazak u EU ne treba gledati kao na uslove, već na ispunjavanje standarda koji će doneti boljitak obema zemljama. Takođe, navedeno je da i Srbija i Crna Gora mogu da budu primer zemljama regiona koje još nisu počele proces pregovora, ali i da je za region veoma bitno da proces proširenja Evropske unije ostane otvoren. Brajović je naveo da je Crna Gora za sada otvorila 28 poglavlja i da se nada da će tokom predsedavanja Bugarske Evropskoj uniji, steći punopravno članstvo. Sagovornici su se složili i da zajedničkim nastupom i učestvovanjem u multilateralnim i međunarodnim parlamentarnim institucijama i organizacijama mogu dostići zajedničke ciljeve i imati obostranu korist.

Na sastanku je istaknuto i da će auto put između Srbije i Crne Gore poboljšati ekonomsku saradnju, ali i sve druge aspekte koji bi olakšali svakodnevicu građanima obeju zemalja i unapredili odnose zemalja na svim nivoima. Pomenute su i olakšice na graničnim prelazima između dve zemlje, bezbednosna saradnja, položaj srpskih institucija u Crnoj Gori, kao i crnogorskih institucija u Srbiji, turizam i negovanje saradnje na nivou kulture i očuvanju tradicije.

Učešće u razgovoru uzeli su i narodni poslanici Sreten Karić, mr Ivan Kostić, prof. dr Ljubiša Stojmirović, a prisustvovali su članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom i članovi Odbora za spoljne poslove.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ponedeljak, 20. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja