19. mart 2015. Odbor za kontrolu službi bezbednosti u nadzornoj poseti Direkcije Vojnobezbednosne agencije u Beogradu

19. mart 2015. Odbor za kontrolu službi bezbednosti u nadzornoj poseti Direkcije Vojnobezbednosne agencije u Beogradu

Četvrtak, 19. mart 2015.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti u nadzornoj poseti Direkcije Vojnobezbednosne agencije u Beogradu

Na osnovu godišnjeg Plana rada Odbora za 2015. godinu Odbor za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine Republike Srbije, 18. i 19. marta 2015. godine realizovao je nadzornu posetu Direkcije Vojnobezbednosne agencije.


Članovi Odbora izvršili su kontrolu zakonitosti rada Vojnobezbednosne agencije uvidom u podatke i saznanja sadržane u dokumentima koji nisu u višim fazama operativnog rada. Odbor je ustanovio da su podaci i saznanja Vojnobezbednosne agencije, sadržani u navedenim dokumentima u skladu sa zakonom propisanim delokrugom poslova i zadataka službe, te da u tom pogledu nije bilo nezakonitog prikupljanja podataka i saznanja van delokruga rada Vojnobezbednosne agencije.
Delegacija Odbora razmatrala je primerenost organizacijsko-formacijske strukture Vojnobezbednosne agencije bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama kojima su izloženi Ministarstvo odbrane, Vojska Srbije i bezbednosni sistem u celini, kao i zaključke iz Godišnje analize rada Vojnobezbednosne agencije za 2014. godinu.
S obzirom na to da je na 13. sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti, održanoj 28. januara 2015. godine, Zaštitnik građana ukazao na dokument broj SP 1696-1/14 od 14. novembra 2014. godine, Odbor je u toku nadzorne posete vršio proveravanje verodostojnosti navedenog dokumenta i utvrđivanje zakonitosti postupanja Vojnobezbednosne agencije u vezi sa istim.
Odbor je utvrdio da je navedeni dokument verodostojan i da se nalazi u arhivi Vojnobezbednosne agencije. Analizom sadržaja navedenog dokumenta, Odbor je utvrdio da dokument sadrži deo podataka i saznanja koja nisu u skladu sa zakonom propisanim delokrugom rada Vojnobezbednosne agencije. U vezi sa tim, Odbor je naložio Generalnom inspektoru službi bezbednosti Ministarstva odbrane da u roku od 15 dana, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima izvrši neophodna proveravanja i utvrđivanja činjenica i odgovornosti za prikupljanje podataka i saznanja koja nisu u skladu sa zakonskom regulativom a koja su sadržana u predmetnom dokumentu, te da o rezultatima provere i preduzetim merama izvesti Odbor.
Imajući u vidu da je na 13. sednici Odbora ministar odbrane izneo navode o nepravilnostima prilikom kupovine i korišćenja uređaja za monitoring ćelijskih sistema veza, Odbor je u toku nadzorne posete izvršio neophodna proveravanja i utvrđivanja okolnosti kupovine i korišćenja navedenog uređaja.
Odbor je ustanovio da je 2006. godine na inicijativu Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore G-5 i predlog Uprave za snabdevanje Ministarstva odbrane tadašnji ministar odbrane Državne zajednice Srbije i Crne Gore, Zoran Stanković doneo odluku o pokretanju postupka za nabavku jednog uređaja za monitoring ćelijskih sistema veza. Prema priloženoj dokumentaciji i prikupljenim saznanjima Odbor je ustanovio da nije bilo nepravilnosti i nezakonitosti u nabavci i korišćenju navedenog uređaja.
Sa pribavljenim saznanjima u vezi nabavke i korišćenja navedenog uređaja Odbor za kontrolu službi bezbednosti upoznaće Odbor za odbranu i unutrašnje poslove.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Subota, 23. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja