12. jul 2018. Učesnici Parlamentarne konferencije  PSM/STO na visokom nivou o olakšavanju trgovine i investicijama na zapadnom Balkanu

12. jul 2018. Učesnici Parlamentarne konferencije PSM/STO na visokom nivou o olakšavanju trgovine i investicijama na zapadnom Balkanu

Četvrtak, 12. jul 2018.

Narodna skupština domaćin Parlamentarne konferencije PSM/STO na visokom nivou o olakšavanju trgovine i investicijama na Zapadnom Balkanu

Narodna skupština je 12. i 13. jula ove godine domaćin Parlamentarne konferencije na visokom nivou o olakšavanju trgovine i investicijama na zapadnom Balkanu, koju organizuju Parlamentarna skupština Mediterana (PSM) i Svetska trgovinska organizacije (STO).


Konferenciju su otvorili potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević, v.d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Olivera Jocić, predsednik PSM Pedro Rok (Pedro Roque) i Said El Hačim (Said El Hachimi) iz Svetske trgovinske organizacije.

Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević istakao je da su susreti u parlamentarnoj dimenziji veoma važni, jer se tu direktno susreću stavovi predstavnika građana. On je dodao da Narodna skupština sa svojim susedima, evropskim zemljama i državama mediteranskog regiona, kao i partnerima na globalnom planu jednako učestvuje u iznalaženju adekvatnih rešenja za sva regionalna i globalna pitanja, o čemu govori i aktivno učešće delegacije Narodne skupštine u svim oblicima saradnje u PSM.

„Posebnu zahvalnost želim da izrazim Parlamentarnoj skupštini Mediterana, jedinstvenom evro-mediteranskom parlamentarnom forumu, na snažnoj podršci koju nedvosmisleno pruža Srbiji na putu evropskih integracija budući da je članstvo u Evropskoj uniji prvi strateški spoljnopolitički prioritet Republike Srbije. Osim toga, Evropska unija je najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije i time jedan od najznačajnijih faktora ekonomske stabilnosti zemlje“, istakao je Milićević.

On se zahvalio i Svetskoj trgovinskoj organizaciji na prepoznavanju potrebe za daljom integracijom regiona zapadnog Balkana u cilju podsticanja trgovine, održivog razvoja i ekonomskog rasta uopšte.

„Republika Srbija je snažno zainteresovana za povezivanje zemalja zapadnog Balkana i za unapređenje saradnje, jer je to od ključnog značaja za privlačenje investicija i ekonomski razvoj regiona, a ekonomski i privredni razvoj Srbije i regiona nisu mogući bez očuvanja stabilnosti i unapređenja dobrosusedskih odnosa“, zaključio je potpredsednik Narodne skupštine.

Milićević je naglasio da je ovo posebno značajno za Srbiju, imajući u vidu da je ekonomska saradnja, naročito u regionu, jedan od najviših prioriteta spoljne politike zemlje.

Olivera Jocić, v.d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija istakla je da međunarodni trgovinski sistem danas prolazi kroz velike izazove, ali da Srbija iskreno veruje u taj sistem, čiji stub predstavlja STO, koji je građen decenijama. Ona je dodala da danas ne znamo šta bi bila alternativa uređenom trgovinskom sistemu u svetu, imajući u vidu da STO pokriva čak 98 odsto svetske trgovine. Jocić je naglasila da je Srbija u toku procesa pristupanja STO, kao i da je u pregovorima sa EU otvorila Poglavlje 30, koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, čiji se značajan deo odnosi na članstvo u STO.

„Verujemo u integracije i da one donose dobro kako na političkom, tako i na ekonomskom planu. Srbija je spremna da se potpuno integriše u globalni ekonomski sistem, jer članstvo u STO ima pozitivan efekat na izvoz, priliv stranih direktnih investicija, kao i na ekonomski rast zemlje“, poručila je Jocić.

Predsednik PSM Pedro Rok (Pedro Roque) pozdravio je kontinuitet saradnje ove međunarodne parlamentarne organizacije i STO i činjenicu da je u njen fokus stavljen na region Jugoistočne Evrope. On je ocenio da se danas u svetu vodi trgovinski rat velikih ekonomskih sila, što utiče dodatno na region koji je suočen sa svojim izazovima. Rok je dodao da je zadatak parlamentaraca, kao donosioca zakona, da omoguće da ekonomski razvoj i rast u regionu budu deo rešenja problema. On je predložio da na nacionalnom i regionalnom nivou poslanici daju predloge zakonskih rešenja koja bi pospešila ekonomske integracije i regionalnu trgovinu.

Said El Hačim (Said El Hachimi), predstavnik STO istakao je da današnji trgovinski rat, koji vode ekonomske sile, utiče na sve zemlje, kao i da ovaj sukob dolazi u najgorem mogućem momentu kada je u pitanju svetska ekonomija. Multilateralnom trgovinskom sistemu je potrebna podrška koju treba da pruže sve zemlje članice STO, u suprotnom, ukoliko se tenzije ne zaustave, izazovi sa kojima će se svet susresti biće ogromni, ocenio je Hačim.

„Vaša podrška je ključna, jer ste vi veza između vlada, međunarodnih organizacija i građana kojima treba predočiti činjenice i suočiti ih sa realnošću. Naš zadatak je da delujemo strateški“, poručio je parlamentarcima predstavnik STO.

Uvodnim izlaganjima učesnicima Konferencije obratili su se i potpredsednici parlamenata Srbije, Alžira, Crne Gore i Tunisa i ambasadori Maroka, Hrvatske, Egipta i EU.

Konferencija okuplja preko 100 predstavnika nacionalnih i regionalnih parlamentarnih delegacija iz zemalja članica PSM, pridruženih zemalja i organizacija, Evropskog parlamenta, kao i visoki zvaničnici Vlade Srbije.

Tokom dvodnevnog rada učesnici Konferencije razmotriće specifična pitanja koja su relevantna za Jugoistočnu Evropu, geopolitičko područje od velikog značaja za ceo Evro-mediteranski region zbog svog strateškog položaja, i za Zapadni Balkan, region kome je potrebna dalja integracija u cilju podsticanja trgovine, održivog razvoja i ekonomskog rasta uopšte.

Predstavnici međunarodnih organizacija, u čijoj su posebnoj nadležnosti teme Konferencije, kao što je Svetska trgovinska organizacija, Evropska komisija, UNCTAD, Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu, OECD, Svetska banka, Evropska investiciona banka i Međunarodni monetarni fond, razgovaraće o Evro-mediteranskim procesima ekonomskog i političkog približavanja u odnosu na propise STO i EU, funkcionisanju i pristupanju STO, ishodima 11.ministarske konferencije STO i aktuelnom kontekstu međunarodne trgovine, regionalnoj integraciji na Zapadnom Balkanu i mogućnostima za dodatno uključivanje poslanika u rad na pitanjima u vezi sa STO.

Video (1)

Četvrtak, 12. jul 2018. | parlamentarna konferencija na visokom nivou PS Mediterana i STO 12.07.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
Nedelja, 17. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja