12. februar 2020. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko

12. februar 2020. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko

Sreda, 12. februar 2020.

Gojković se sastala sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja predvodi delegaciju Skupštine Srbije na Petom zasedanju parlamentarne Komisije za saradnju između Narodne skupštine Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije u Moskvi 12. februara, sastala se danas sa predsednicom Saveta Federacije Valentinom Matvijenko.


Gojković je naglasila da su bilateralni odnosi Srbije i Ruske Federacije, koji su utemeljeni na deklaraciji o strateškom partnerstvu, izuzetno razvijeni na svim poljima u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dva naroda, kao i kulturnom i istorijskom bliskosti.

Gojković je rekla da Srbija neguje dobre odnose sa Rusijom u svim oblastima, a česti susreti, ne samo na parlamentarnom nivou, već i vlada i posebno predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Vladimiroviča Putina, potvrđuju zajedničku opredeljenost da blisko sarađujemo i sve postignute dogovore i realizujemo.

Gojković je naglasila da je saradnja sa Savetom Federacije i Državnom dumom, sa kojom je danas održana Peta sednica Komisije za saradnju, predstavlja snažnu potvrdu izvanrednih međuparlamentarnih odnosa Srbije i Rusije.

Gojković je zahvalila Matvijenko na ličnoj posvećenosti, zahvaljujući čemu su postavljeni čvrsti temelji koji su parlamentarnu saradnju Skupštine Srbije i Saveta Federacije uveli u novu eru.

Gojković je zahvalila Ruskoj Federaciji na kontinuiranoj i principijelnoj podršci u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i principa međunarodnog prava. Gojković je istakla da Srbija ceni iskreno prijateljstvo Rusije i podršku u međunarodnim forumima i zahvalila što Rusija nikada nije glasala protiv interesa Srbije. Gojković je rekla da tako ni Srbija, koja samostalno vodi svoju politiku, nikada neće glasati protivno interesima Ruske Federacije i da nije i neće uvoditi nikave sankcije Ruskoj Federaciji.

Matvijenko je istakla da su odnosi Rusije i Srbije na nivou istiniskog strateškog partnerstva i ukazala da je prošle godine Srbiju posetilo najviše rukovodstvo Rusije, što je pokazatelj da Ruska Federacija želi da proširuje saradnju sa bratskim srpskim narodom.

Matvijenko je napomenula da su se nedavno sastali lideri naših država Vladimir Vladimirovič Putin i Aleksandar Vučić tokom puštanja turskog toka i navela da je Srbija ispunila sve svoje obaveze u okviru ovog projekta i da će turski tok obezbediti sigurnu isporuku gasa za Srbiju.

Matvijenko je rekla da očekuje predsednika Srbije na proslavi 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom radu, na paradi povodom pobede, kada će se nastaviti dijalog predsednika dve zemlje.

Gojković je rekla da je u okviru današnjeg održavanja zajedničke parlamentarne Komisije pokrenuta inicijativa za formiranje Instituta za očuvanje istorijskog pamćenja kako bi se zajedničkim snagama izborili protiv revizionizma istorije i uloge sovjetskih i srpskih vojnika u borbi i pobedi u Drugom svetskom ratu, te navela da će za tu inicijativu parlamenata tražiti i podršku predsednika Vučića i Putina.

Gojković i Matvijenko su se saglasile da su parlamenti spremni da intenziviraju i jačaju saradnju delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama kao što su IPU, PS SE, PS ODKB, PS OEBS. Gojković je zahvalila predsednici Saveta Federacije na učešću na 141. skupštini Interparlamentarne unije u oktobru 2019. godine u Beogradu, koji je potvrdio značaj parlamentarne diplomatije i saradnje parlamenata širom sveta, a Matvijenko je uputila čestitke na uspešno održanom zasedanju u Beogradu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6