4. novembar 2019. Predsednica Narodne skupštine na Sastanku predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe o proširenju EU

4. novembar 2019. Predsednica Narodne skupštine na Sastanku predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe o proširenju EU

Ponedeljak, 4. novembar 2019.

Gojković u Budimpešti na Sastanku predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe o proširenju EU

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvuje danas na 9. Sastanku predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe o proširenju EU u Budimpešti, koji je otvorio predsednik Vlade Republike Mađarske Viktor Orban, a na sastanku je usvojena Izjava o proširenju Evropske unije, kojom se, između ostalog, ističe potreba da se proces pristupanja zemalja koje su već u fazi pregovora učini dinamičnijim.


Gojković je, obraćajući se na sastanku predsednika parlamenata, istakla da samo sa Zapadnim Balkanom kao njenim integralnim delom, Evropska unija može biti jedinstvena i kompletna.

Predsednica Skupštine Srbije je naglasila da, uprkos izazovima sa kojima se Unija suočava, nastavak politike proširenja ne sme biti doveden u pitanje.

„U suočavanju sa izazovima spolja i unutar EU, u nacionalnim politikama, reformskim procesima i efektima globalizacije, neophodna je dodatna posvećenost i upornost u sprovođenju ciljeva koji su u zajedničkom interesu, kao što proširenje nesumnjivo jeste. Samo na ovoj osnovi Evropska unija može da nastavi da bude zajednica zasnovana na vrednostima“, naglasila je Gojković.

Gojković je istakla da tema skupa o budućnosti proširenja Evropske unije predstavlja jednu od najaktuelnijih tema danas i podsetila da je naš region već dugo uključen u procese evrointegracija, koji su važni za sprovođenje reformi, za stabilnost i saradnju, kao i da politika proširenja predstavlja jednu od najuspešnijih politika EU.

„Ti procesi su važan okvir u kome mi kao region posmatramo našu zajedničku budućnost. Moglo bi se reći i da od budućnosti procesa proširenja u velikoj meri zavisi kako će izgledati budućnost regiona, kao i budućnost Evropske unije“, rekla je Gojković.

Gojković je rekla da smo svedoci zastoja u politici proširenja, u svetlu nedavnog neotpočinjanja procesa pregovaranja o članstvu za Severnu Makedoniju i Albaniju, i opadanja dinamike procesa otvaranja pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

„Zbog svega ovog postoji realno nezadovoljstvo naših građana i vlada, posebno imajući u vidu da Srbija sprovodi veoma zahtevne reforme i aktivno učestvuje i daje svoj doprinos rešavanju izazova sa kojima se Evropska unija suočava, kao recimo u slučaju zalaganja Srbije u rešavanju migrantske krize“, rekla je Gojković.

Gojković je istakla da je nastavak procesa proširenja od velikog značaja ne samo za države koje teže priključenju, već i za samu Evropsku uniju i da bi ubrzavanje dinamike procesa evrointegracija pokazalo snagu EU, uprkos postojećim izazovima i afirmisalo bi značaj koji EU ima na međunarodnoj sceni.

Gojković je zahvalila na podršci država susednih regiona Evrope, koje su članice Evropske unije politici proširenja.

„Zbog toga pozdravljamo konkretnu podršku perspektivama proširenja za Zapadni Balkan, koje dolaze od država Višegradske četvorke. Kao susedi, upućeni ste u našu posvećenost reformskim procesima i naš doprinos“, istakla je Gojković i zahvalila Mađarskoj na organizaciji današnjeg sastanka.

Gojković je istakla da postavljeni cilj, članstva kandidata sa Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji mora biti dostižan za one koji su privrženi i aktivno rade na regionalnoj stabilnosti, koji dosledno sprovode reforme i usklađuju zakonodavstvo sa pravom Evropske unije.

Deveti sastanak predsednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe završen je donošenjem Izjave o proširenju Evropske unije u kojoj se, između ostalog, ističe da je politika proširenja jedna od najuspešnijih politika EU i da Evropska unija treba da ostane otvorena prema onim zemljama koje dele zajedničke vrednosti koje su u srcu EU i koje su voljne da se prilagode njenim standardima. Stoga, ova politika, koja nažalost deluje da je usporila tempo nakon poslednjeg sastanka Evropskog saveta, mora biti ojačana.

Predsednici parlamenata Jugoistočne Evrope i Višegradske grupe izražavaju nadu da će zajednički napori država članica EU, institucija EU i zemalja koje teže članstvu dovesti do proširenja Unije u predstojećim godinama.

Predsednici parlamenata naglašavaju da pristupanje država Jugoistočne Evrope Evropskoj uniji ne samo da ima uticaj na bezbednost, stabilnost i prosperitet ovog regiona, već i čitavog kontinenta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1