Sreda, 30. mart 2005.

Delegacija mađarskog parlamenta u poseti Narodnoj Skupštini

Članovi Odbora za inostrane poslove i Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije primili su danas u Skupštini delegaciju Parlamenta Republike Mađarske.


Članovi Odbora za inostrane poslove i Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije primili su danas u Skupštini delegaciju Parlamenta Republike Mađarske.

Delegaciju mađarskog parlamenta predvodio je predsednik Odbora za spoljnu politiku Žolt Nemet, a prisustvovali su članovi Odbora Jožef Kozma, Laslo Balog, Peter Farago i ambasador Republike Mađarske Jožef Pandur.

Predsednik Narodne skupštine Predrag Marković pozdravio je učesnike razgovora i istakao da Srbija i Mađarska, kao najbliži susedi, moraju stalno da sarađuju. On je izrazio očekivanje da parlamentarna delegacija da svoj doprinos u prenošenju iskustava i razumevanju za položaj u kome se Srbija nalazi.

Predsednica Odbora za inostrane poslove Gordana Čomić naglasila je da je prioritet Odbora za inostrane poslove regionalna parlamentarna diplomatija i da je mađarsko iskustvo u evropskim integracijama za Srbiju dragoceno.

Predsednik mađarskog Odbora za spoljnu politiku Žolt Nemet je rekao da je najveći izazov za Srbiju predstojeća evro-atlantska integracija i da odluka Srbije da ide u tom pravcu jeste prava odluka. On je istakao da Srbija treba da ima najveću ulogu u integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ne samo zbog svoje veličine, već i zbog velikog broja pripadnika srpske manjine u zemljama u okruženju.

Odgovarajući na pitanje tretmana nacionalnih manjina predsednik Marković je rekao da svako ko je dobronameran ne treba da poredi Kosovo sa bilo kojim problemom,jer tamo postoje problemi lične bezbednosti građana, ugroženost kretanja i ugroženost imovine.

Predsednik i narodni poslanici su dobili uveravanje od predsednika Odbora za spoljnu politiku Žolta Nemeta da će Mađarska insistirati da potpis Srbije stoji na dokumentu koji će rešavati status Kosova i Metohije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 20. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja