Уторак, 16. октобар 2018.

45. седница Одбора за европске интеграције

Одбор за европске интеграције је, на седници одржаној 16. октобра 2018. године, размотрио у начелу Предлог закона о грађевинским производима, Предлог закона о изменама и допунама Закона о истраживању несрећа у ваздушном, железничком и водном саобраћају, Предлог закона о изменама и допунама Закона о државној припадности и упису пловила и Предлог закона о изменама и допунама Закона о поморској пловидби.


Предлоге закона образложили су представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Данијела Пршић из Одсека за грађевинске производе и енергетску ефикасност представила је Предлог закона о грађевинским производима, који се у Републици Србији доноси први пут и који уређује питање стављања на тржиште грађевинских производа. Такође, доношењем овог предлога закона испуњавају се обавезе усклађивања домаћег са прописима ЕУ, истакла је Пршић. Предлогом закона преузима се ЕУ Уредба о грађевинским производима, с тим да је Предлог закона само делимично усклађен са истом, јер Србија, која није члан ЕУ, не може да примењује све њене институте који се односе на земље чланице. Ова Уредба садржи и 106 делегираних уредби, а Србија ће их постепено преузимати до дана свог приступања ЕУ, навела је Пршић. Она је истакла и да је ово питање део преговарачке групе 1, за коју је у изради преговарачка позиција.

Након расправе чланови Одбора прихватили су, у начелу, Предлог закона о грађевинским производима.

Основни циљ доношења Предлога закона о изменама и допунама Закона о истраживању несрећа у ваздушном, железничком и водном саобраћају јесте даље усклађивање са прописима ЕУ, имајући у виду да је основни закон донет 2015. године.

И овај предлог закона чланови Одбора прихватили су у начелу.

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о државној припадности и упису пловила усклађујемо домаће прописе са Уредбом 789/2004, а која се, између осталог, односи на питање издавања сведочанстава и уписа поморских бродова у домаћи уписник.

Чланови Одбора прихватили су и овај предлог закона у начелу.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о поморској пловидби усклађен је са осам уредби ЕУ које се односе на подношење извештаја Европској комисији о стању поморских бродова и којима се регулише статус помораца.

Након расправе, Одбор је прихватио Предлог закона у начелу.

У наставку седнице Одбор је размотрио и учешће председника Одбора на Конференцији „Украјина памти - свет признаје“, која се одржава од 22. до 24. новембра 2018. године, у Кијеву, у Украјини и одлучио да предлог не прихвати.

Седници је председавао председник Одбора Ненад Чанак, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Звонимир Ђокић, Весна Марковић, Дубравка Филиповски, Гордана Чомић, Вера Јовановић, Бранка Стаменковић, Биљана Пантић Пиља, Душица Стојковић, Драган Шормаз, Александар Шешељ, као и народни посланик Миљан Дамјановић, који није члан Одбора.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 16. октобар 2018. | 45. седница Одбора за европске интеграције 16.10.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5