Četvrtak, 12. oktobar 2017.

15. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva

Na sednici od 12. oktobra, članovi Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva razmotrili su Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju.


Predlog zakona predstavio je Zoran Milošević, v.d. pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je istakao da su pregovori sa grčkom stranom vođeni od 2006. godine do 2017. godine, kada je Sporazum i potpisan. Sporazum obuhvata ostvarivanje prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja, zasniva se na poštovanju nacionalnih zakonodavstava, kao i evropskih standarda i omogućiće onima koji su nekada radili u Grčkoj, odnosno Srbiji, da ostvare pravo na penziju.

Nakon rasprave, članovi Odbora jednoglasno su usvojili Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Republike Grčke o socijalnom osiguranju.

U nastavku sednice, razmotrena je Informacija o radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za period od 1. aprila do 30. juna 2017. godine. Informaciju je članovima Odbora predstavio državni sekretar Ministarstva Negovan Stanković, predstavivši normativne aktivnosti u izveštajnom periodu, kao i informacije o pripremanju novih zakonskih predloga, koji će se naći u skupštinskoj proceduri do kraja oktobra ove godine. Stanković je predstavio programske i projektne aktivnosti, kao i informaciju o upravno-nadzornim poslovima. On je naveo da je u izveštajnom periodu izdato 3.578 dozvola za rad strancima, obrađeno 2.396 predmeta iz oblasti brige o porodici i socijalne zaštite, izdato 26 licenci pružaocima usluga socijalne zaštite, a zatvoreno je devet ilegalnih domova za stare. Posebnu pažnju Stanković je posvetio radu inspekcijskih službi, posebno inspektoratu za rad koji je radio najviše na suzbijanju rada na crno i smanjenju povreda na radu. U izveštajnom periodu izvršeno je 13.234 inspekcijskih nadzora, a poslodavci su kažnjeni u prekršajnim postupcima sa preko 70 miliona dinara, istakao je Stanković.

U raspravi koja je usledila, članove Odbora zanimale su informacije u vezi sa migrantskom krizom i sredstvima koja se za tu namenu izdvajaju, informacije o izvršenju budžeta po pojedinim kategorijama, pitanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom i promene zakonodavnog okvira u ovoj oblasti, način školovanja dece migranata i angažovanje nastavnika i profesora za njihovo obrazovanje, transferi lokalnim samoupravama za poboljšanje kvaliteta života i socijalnih usluga u lokalnoj zajednici, a zanimalo ih je i kada će se novo zakonsko rešenje o štrajku naći u skupštinskoj proceduri, kao i predlozi zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i o spomen obeležjima.

Nakon rasprave članovi Odbora prihvatili su većinom glasova Informaciju o radu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za period od 1. aprila do 30. juna 2017.godine.

Na kraju sednice razmotrene su predstavke i predlozi građana. Radna grupa obradila je pet pristiglih predstavki i predloga građana, a izvestioci Radne grupe informisali su članove Odbora o njihovoj sadržini i predlozima za dalje postupanje.

Članovi Odbora su zatim jednoglasno usvojili Izveštaj Radne grupe.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora dr Vesna Rakonjac, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Josip Broz, Dragan Savkić, Tomislav Žigmanov, Radovan Jančić, Milanka Jevtović Vukojičić, prim. dr Branimir Rančić, Marija Janjušević, prim. dr Vlado Babić, dr Predrag Jelenković, Vesna Nikolić Vukajlović, Aleksandra Majkić, Milena Ćorilić i Ljupka Mihajlovska.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Četvrtak, 12. oktobar 2017. | 15. sednica Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva 12.10.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ponedeljak, 20. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja