Среда, 28. април 2021.

11. седница Одбора за европске интеграције

На седници Одбора за европске интеграције одржаној 28. априла 2021. године, чланови Одбора разматрали су Извештаје о Србији за 2019. и 2020. годину - Резолуција Европског парламента од 25. марта 2021. године о извештајима Комисије из 2019. и 2020. године о Србији.


На почетку седнице, обратио се председник Народне скупштине Ивица Дачић који је подсетио да је у децембру прошле године у пленуму размотрен годишњи извештај Европске комисије за Србију, што је било први пут да Народна скупштина разматра један документ институција Европске уније посвећен Србији.

„Данашњом седницом већ утиремо пут једној доброј и корисној демократској пракси да о свим битним ставовима институција Европске уније говоримо у нашем парламенту, кроз отворену дебату. Сигуран сам да ће овакав начин рада позитивно да утиче на наш укупан процес приступања Европској унији, јер показује да се према ставовима и препорукама највиших институција ЕУ постављамо најодговорније могуће, тако што њима посвећујемо важно место у раду нашег парламента“, рекао је Дачић.

Председник Народне скупштине сматра да је добро што је Европски парламент у значајном делу Резолуције констатовао напредак реформи у Србији, посебно у погледу економског развоја, регионалне сарадње, дијалога са Приштином, положаја националних мањина и мањинских друштвених група. Ипак он је указао и на оне критичке, па и негативне оцене изнете у Резолуцији, јер сматра да је највећи део њих без основа.

„Није проблем да неко износи критичко мишљење, то је саставни део нашег односа, овде је само битно да раздвојимо шта представља критичко мишљење, а шта су материјалне неистине које се изричу о појединим темама, тако да мислим да је битно да, када се говори о неким текстовима различитих резолуција које посланици усвајају у Бриселу, важно да оне прате реално стање у Србији и мислим да данашњом дебатом треба да скренемо колегама пажњу на те недостатке који постоје у овој Резолуцији и које наносе штету Србији али и Европском парламенту“, рекао је Дачић. Зато је нагласио да је Србија отворена за сваки разговор и давање адекватних информација како би свако у Бриселу имао прилику да сазна чињенично стање о питањима која су за нашу земљу од виталног значаја.

Дачић је указао на то да се у Резолуцији констатује, да треба престати са праксом доношења закона по хитном поступку, што је ранијих година била честа замерка европских институција.

Након обраћања председника Народне скупштине Ивице Дачића, путем видео линка, обратио се шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поздрављајући овај вид парламентарне дебате и истичући добар рад и значајну активност Одбора за европске интеграције. Он је навео да Делегација ЕУ у Србији подржава рад Парламента, који представља снажан глас и убрзава процес европских интеграција Србије. Фабрици је похвалио и иницијативу Европског парламента н Народне скупштине, да буду посредници у међустраначком дијалогу.

У наставку седнице, представљена је Резолуција Европског парламента о извештајима Комисије из 2019. и 2020. године о Србији, од стране известиоца Одбора за спољне послове Европског парламента за Србију Владимира Билчика, у формату видео-конференције.

Билчик је истакао да Република Србија шаље сигнал Европској унији о озбиљности и посвећености којом приступа европским интеграцијама. Поменуо је скорашњу посету Александра Вучића Бриселу, као још један од показатеља рада на том процесу. Истакао је да у оквиру Европске уније је на снази рестрикција кретања, те изразио наду, да чим се стекну услови за путовање ван Европске уније, биће прилике да посланици узајамно размене посете.

Билчик је честитао Србији на одличним резултатима које је постигла у процесу вакцинисања грађана. Додао је и да фокус мора бити на достизању колективног имунитета, односно мотивацији да се довољан број грађана вакцинише, како би се добила шанса да се пандемија коначно победи. Кључ овог изазова лежи у позитивној кампањи и порукама које се шаљу грађанима, навео је Билчик. Он је додао да је Европска унија поред питања пандемије, фокусирана на питање проширења и позвао народне посланике, да кад се ситуација изазвана корона вирусом стабилизује, посете Европски парламент, где ће бити прилике да размене ставове и искуства. Билчик је навео да је његова улога између осталог да представи глас Србије у ЕП, и да Резолуцију нико не би требало да схвати лично, да она има своје позитивне и негативне критике које заслужују конструктиван приступ. Нагласио је да је у сачињавању саме Резолуције покушао да што више одбрани свој почетни став, што даље говори да је улога ЕП да подржи Србију у аспектима у којима је показала добре резултате, а да да конструктивну критику тамо где је то потребно. Истакао је да ЕП подржава дијалог Београда и Приштине, који је поново покренут, и да Србија овом питању приступа отворено и посвећено, као и да је 539 чланова Европског парламента подржало ову Резолуцију, са поруком да Европски парламент подржава европски пут Србије.

Током седнице, Билчик је говорио, између осталог о побољшању изборног процесу у Србији, међустраначком дијалогу, положају националних мањина, реформи правосудног система и о слободи медија.

У дискусији, која је уследила, учествовали су народни посланици Ђорђе Милићевић, Немања Јоксимовић, Предраг Рајић, др Муамер Бачевац, Дубравка Филиповски и Милан Радин. Заједнички су оценили да је стратешки циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ и додали да администрација Србије улаже велике напоре у процес реформе у области владавине права. Подсетили су на успешну посету председника Републике Србије Александра Вучића Бриселу, када је договорено да ће ЕУ радити на реализацији капиталног инфраструктурног пројекта изградње брзе пруге од Београда до Северне Македоније.

Србија је веома посвећена регионалној сарадњи, дијалогу са Приштином, положају националних мањина и мањинских друштвених група, закључили су чланови Одбора. Истакнута је сарадња са Националним конвентом о Европској унији и са цивилним друштвом. Чланови Одбора указали су на чињеницу да Народна скупштина редовно одржава одборске седнице, јавна слушања и да последњег четвртка у месецу народни посланици имају могућност да постављају питања члановима Владе Републике Србије.

Такође, навели су да се руководство Србије одлично понело у борби против пандемије и указали су на успешно спровођење вакцинације у Србији. С тим у вези, навели су да су у Србији грађанима на располагању четири врсте вакцина и изграђене су две ковид болнице. Србија је показала своју солидарност омогућивши грађанима из региона вакцинисање.

Седници је председавала председница Одбора Елвира Ковач, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Милан Радин, Ана Миљанић, Весна Ранковић, Предраг Гајић, Немања Јоксимовић, Илија Матејић, Виктор Јевтовић, Дубравка Филиповски, Ана Пешић, Милан Урошевић, Љиљана Малушић, Душица Стојковић, Станислава Јаношевић, Душан Радојевић, Ђорђе Милићевић, др Муамер Бачевац и Самира Ћосовић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 28. април 2021. | 11. седница Одбора за европске интеграције 28.04.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5