29. мај 2023. Председник Народне скупштине Републике Србије са делегацијoм Организације за исламску културу и комуникацију

29. мај 2023. Председник Народне скупштине Републике Србије са делегацијoм Организације за исламску културу и комуникацију

Понедељак, 29. мај 2023.

Др Владимир Орлић са директором Организације за исламску културу и комуникацију

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са делегацијoм Организације за исламску културу и комуникацију, на челу са генералним директором и председником Врховног савета за међуверски дијалог Исламске Републике Иран Мехдијем Иманипуром.


Др Орлић је посету Мехдија Иманипура Београду оценио као значајну за разговоре о даљем јачању билатералних односа између две пријатељске земље, који се огледају кроз отворен и конструктивни дијалог на свим нивоима, као и кроз интензивну сарадњу остварену у бројним областима.

Саговорници су током састанка, којем су присуствовали и потпредседник НС РС Усаме Зукорлић и председница Посланичке групе пријатељства са ИР Иран Јасмина Каранац, размотрили могућности за унапређење сарадње у области културе, којој би значајан допринос дало ближе повезивање посланичких група пријатељства и одбора два парламента. Др Орлић је поздравио активности усмерене на узајамну туристичку, спортску, историјску и верску промоцију, изнео предлоге за успостављање даље сарадње у области културе између две земље, те исказао задовољство због недавног отварања „Српског кутка“ у Народној библиотеци и архиву ИР Иран.

Председник НС РС је искористио прилику да ИР Иран захвали на поштовању суверенитета и територијалног интегритета наше земље, уједно на залагању за принципе међународног јавног права. „Сви у Србији високо цене овакву позицију пријатељског Ирана“, рекао је председник НС РС, детаљно информишући саговорника о изузетно тешкој ситуацији за Србе на КиМ, сталним претњама и притисцима којима су од стране режима у Приштини изложени, те најновијем таласу терора који долази у виду насилне узурпације општина на северу, у којима већинско становништво чини управо српски народ.

Мехди Иманипур је поручио да две земље деле пријатељство и исте ставове по важним питањима, потврђујући да ће ИР Иран наставити да пружа подршку Србији у међународним организацијама, не мењајући став када је реч о независности тзв. „Косова“. Председнику НС РС је пренео поздраве председника Исламске консултативне скупштине Мухамада Багера Галибафа, као и позив да посети ИР Иран.


Фото галерија


Видео (1)

Понедељак, 29. мај 2023. | састанак председника Народне скупштине и делегације Организације за исламску културу и комуникацију 29.05.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја