Понедељак, 17. мај 2021.

Осма седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

На седници, одржаној 17. маја, чланови Одбора размотрили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, у начелу, који је поднела Влада.


Предлог закона члановима Одбора образложила је државна секретарка Министрства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Мирјана Дукић Мијатовић. Доношење Закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању има за циљ да се обезбеди доступно и квалитетно образовање и васпитање за све ученике кроз подршку целовитом развоју и добробити ученика средњошколског узраста развијањем општих међупредметних компетенција и стручних компетенција у складу са стандардом квалификације. Овим изменама требало би да буду обухваћене одредбе које се односе на рокове полагања завршног испита за ученике који завршавају средње образовање и васпитање у трогодишњем трајању, матурског испита за ученике који завршавају средње образовање и васпитање у четворогодишњем трајању, завршног испита средњег стручног образовања и васпитања и стручне, уметничке и опште матуре. Уз одредбе о полагању матуре и завршног испита, одређене измене неопходне су у члановима Закона о средњем образовању којима су прописане евиденције које води средња школа и подаци који су део тих евиденција, као и одредбе којима је прописано које податке доставља основна школа приликом уписа ученика у средњу школу.

У Закон о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању треба увести норму која прописује и могућност реализације наставе страних језика у комбинованим групама у којој су ученици из различитих разреда као и ученици који стичу образовање на различитим језицима. На овај начин би се, у изузетним случајевима, стекла законска могућност да се формира група за страни језик и када је број ученика мали. Предложена измена је у складу са методичким принципима наставе страних језика.

Уједно, изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању врши се усклађивање са Законом о заштити података о личности.

Након дискусије, чланови Одбора су гласали да предложи Народној скупштини да прихвати Предлог закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, у начелу.

Седници је председавао председник Одбора академик Муамер Зукорлић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Самира Ћосовић, Нандор Киш, Горан Спасојевић, Милијана Сакић, проф. др Марко Атлагић, доц. др Михаило Јокић, Владица Маричић, Братислав Југовић, проф. др Жарко Обрадовић, проф. др Љубиша Стојмировић и Невена Ђуричић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 17. мај 2021. | Осма седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво 17.05.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4