Уторак, 27. новембар 2007.

Осма седница Одбора за равноправност полова

Одбор за равноправност полова одржао је Осму седницу 27. новембра, у форми Округлог стола, поводом обележавања 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама.Одбор за равноправност полова одржао је Осму седницу 27. новембра, у форми Округлог стола, поводом обележавања 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама. У раду Округлог стола учествовали су представници надлежних министарстава, Републички заштитник грађана, представници центара за социјални рад и невладиних организација.

Учесницима скупа на почетку седнице обратио се председник Народне скупштине Оливер Дулић, истакавши да ''морамо да изградимо Србију у којој ће насиље над женама представљати изузетак, а не на жалост, као у неким срединама још увек, готово правило''. Дулић је у поздравној речи позвао јавност и државне органе да покажу нулту толеранцију за насиље у породици.

Седници је председавала председница Одбора, Елена Божић-Талијан, која је поздравила чланове Одбора, присутне посланике и многобројне госте, учеснике Округлог стола. Она је нагласила да је трагична чињеница да у свим деловима света жене трпе насиље, што показује да је овај проблем универзална појава која превазилази границе држава, класа, култура и религија, да је независна од степена развоја и политичке стабилности, присутна у свим социјалним слојевима и друштвима, па тако и у нашем.

Током вишесатног рада представници су поднели извештаје о досадашњем раду и навели проблеме са којима се сусрећу, као и мишљења о могућим решењима. Они су упознали учеснике скупа са чињеницама да је свака друга жена у Србији психички малтретирана, да свака трећа жена трпи физичко насиље, док се свакој четвртој прети насиљем. ''У више од 92 одсто случајева породичног насиља починилац је супруг или партнер'', истакла је саветница у Сектору за родну равноправност Министарства рада и социјалне политике, Јелена Нађ.

У наставку рада, после излагања представника, отворена је дискусија у којој су се учесници сложили са оценом да проблеми породичног насиља и насиља над женама захтевају вишеслојни приступ, побошљшање ефикасности и ажурности судских органа, пружање психолошке и друге стручне помоћи жртвама, као да је потребан бољи рад на превенцији насиља.

Елена Божић-Талијан је закључила рад Округлог стола поруком да ''елиминација насиља над женама мора да постане приоритет овог друштва''.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5