Среда, 16. новембар 2022.

Друга седница Одбора за Косово и Метохију

Одбор за Косово и Метохију Народне скупштине Републике Србије је на седници одржаној 16. новембра 2022. године размотрио информације о стању безбедности на Косову и Метохији, са аспекта угрожавања безбедности српског народа, које су доставили: Министарство унутрашњих послова, Министарство одбране, Безбедносно-информативна агенција, Канцеларије за Косово и Метохију и Канцеларија за координационе послове у преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини, коју је образложио в.д. директора Канцеларије за КиМ др Петар Петковић.


Одбор је већином гласова усвојио следеће саопштење:

  • Одбор је оценио да је актуелно стање безбедности на простору АП Косово и Метохија изразито нестабилно и напето, посебно у контексту положаја српског и других неалбанских народа. Такво стање је последица рушења Дијалога, непоштовања постигнутих споразума, једностраних потеза и свакодневног систематског институционалног, физичког и психичког насиља над српским народом на КиМ од стране ПИС у Приштини.

  • Одбор снажно осуђује и захтева да ПИС у Приштини одмах прекину терор над српским народом и да се, уместо претњи, физичког насиља, употребе ватреног оружја и свакојаког притиска на српски народ, искрено посвете решавању свих проблема на миран начин, дијалогом, уз постизање обострано прихватљивих решења.

  • Одбор пружа пуну подршку српском народу на КиМ у одбрани својих људских права и слобода, безбедног живота и опстанка. Одбор верује да ће српски народ на КиМ и његови изабрани политички представници наставити да се, као и до сада, за своја права, безбедан живот, равноправан положај, опстанак боре мирним, демократским средствима.

  • Одбор одбацује све покушаје да се српски народ на КиМ, посебно на северу, представи као дестабилизујући чинилац, а његови изабрани политички представниви криминализују, да би се на тај начин створило оправдање за примену силе од стране наоружаних формација ПИС против српске заједнице.

  • Одбор позива међународну заједницу, посебно оне државе које имају несумњив утицај на ПИС, да енергично и хитно зауставе Приштину у континуираном спровођењу насиља над српским народом, да ПИС без одлагања реализују одредбе потписаних споразума у оквиру Дијалога, формирају Заједницу српских општина и да одустану од једностране одлуке о пререгистрацији возила. Међународна заједница, посебно УН и ЕУ, имају обавезу да обезбеде пуну примену постигнитих споразума.

  • Одбор позива међународно присуство на КиМ (УНМИК, КФОР, ЕУЛЕКС) у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН непристрасно и без дискриминације испуне своје мандате, да обезбеде мирно окружење за живот српског народа, коме је угрожен сам опстанак на КиМ и да онемогуће ПИС да користе силу против цивилног српског становништва и онемогућавају му основна људска права и слободе.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2