Уторак, 24. јул 2007. - Среда, 25. јул 2007.

Седмо ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2007.години

Председник Народне скупштине др Оливер Дулић сазвао је, на Захтев 127 народних посланика, Седмо ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2007. години, за уторак, 24. јул, са почетком у 16 часова.Председник Народне скупштине др Оливер Дулић сазвао је, на Захтев 127 народних посланика, Седмо ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у 2007. години, за уторак, 24. јул, са почетком у 16 часова.

У Захтеву за Седмо ванредно заседање одређен је следећи дневни ред:

1.Разматрање Извештаја Државног преговарачког тима за Косово и Метохију о преговорима вођеним у Бечу од 21. фебруара до 2. марта 2007. године, са Предлогом резолуције Народне скупштине Републике Србије о неопходности праведног решавања питања Аутономне покрајине Косово и Метохија, заснованог на међународном праву, које је поднела Влада.

Заседању, које је одржано у Дому Народне скупштине, присуствовали су председник Републике Србије Борис Тадић, председник Владе др Војислав Коштуница, министар за Косово и Метохију у Влади Републике Србије др Слободан Самарџић и министри у Влади Републике Србије.


Народним посланицима први се обратио председник Републике Србије Борис Тадић. Подсећајући да је прошло годину и по дана од када су почели бечки преговори о будућем статусу Косова и Метохије, Тадић је рекао да је, бранећи државни суверенитет и територијални интергитет, српски преговарачки тим понудио модел децентрализације, заснован на европским решењима, који би заштитио интересе угрожене српске заједнице у покрајини и других, неалбанских етничких заједница. Тадић је нагласио да је јединствена државна политика о решавању питања Косова донела Србији и одговарајућу подршку у међународној заједници, међу појединим чланицама ЕУ, али и пре свега у Русији, чијим је залагањем за очување начела међународног права, створена могућност за нове преговоре и то без одређивања рокова и унапред дефинисаног исхода. Према његовим речима, ова скупштинска резолуција треба да констатује да је Србија у преговорима о будућем статусу Косова и Метохије дефинисала јединствен државни став и иза овог документа треба да стану све државне институције, што ће бити значајна порука међународним политичким чиниоцима.

Председник Владе Републике Србије Војислав Коштуница изјавио је у обраћању народним посланицима да нови преговори о будућем уређењу Косова и Метохије могу да се воде под исључивим мандатом Савета безбедности и да је једина могућа основа за те преговоре Резолуција 1244. Он је констатовао да недавно повлачење америчко-европске резолуције из Савета безбедности представља значајну победу Србије којом је завршена прва фаза одбране Косова и Метохије. Србија очекује да Контакт група буде активна, али и да цео преговарачки процес буде под јасним мандатом Савета безбедности, рекао је председник Владе и додао да у том процесу треба прецизно дефинисати проблем. Осврћући се на претње које стижу од албанских сепаратиста, председник Владе је рекао да ће Србија одбацити сваку одлуку о проглашењу једностране независности Косова и Метохије и додао да се не може одбацити могућност да један број земаља призна једнострану независност Косова, али да те државе морају бити свесне да би признавање незавиисности, мимо УН, било подривање темеља те организације, али и међународног поретка. Коштуница је истакао да Србија данас у својој Народној скупштини потврђује да је Косово и Метохија уграђено у најдубље темеље српске државе и да је Косово збирно име за наше национално биће, културу, веру, за нашу историју и нашу будућност. Он је позвао народне посланике да подрже предложену резолуцију којом су дате смернице будуће политике Србије у процесу решавања будућег уређења јужне српске покрајине.


У обраћању народним посланицима министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић је оценио да је веома важно да се усвоји Владин Предлог резолуције како би се одредио правац и оквир за наставак преговора о статусу Косова. Он је истакао да није небитно и која већина ће донети ову резолуцију, јер, како је рекао, она није само ствар Владе и страначка ствар, већ кључно питање и зато су консултоване све посланичке групе. Усвајање нове резолуције треба да означи почетак нове фазе преговора и да буде кључни оријентир свих државних органа и преговарачког тима и обавезујући оквир деловања, рекао је Самарџић. Он је поновио да је Србија за компромис, мир и помирење и да не тражи ништа што не припада свакој другој држави, а да за узврат нуди макисимално замисливу самоуправу.

Народни посланици су затим водили јединствен претрес о овој тачки дневног реда. На почетку претреса за реч су се јавили председници посланичких група Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, Српске радикалне странке Томислав Николић, Демократске странке Нада Колунџија, Демократске странке Србије - Нове Србије Милош Алигрудић, Г17 плус Сузана Грубјешић, Либерално демократске партије Чедомир Јовановић, Посланичке групе мањина Савез војвођанских Мађара, Листе за Санџак, Уније Рома Србије и Коалиције Албанаца из Прешевске долине Пастор Балинт и Посланичке групе Војвођански посланици ЛСВ-СВМ Ненад Чанак.


Пре закључења претреса, за реч се јавио министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић који је оценио да је нова резолуција Скупштине Србије о Косову неопходна због предстојеће нове фазе преговора и потребе да држава одговори на отворене претње једностраног признања независности те покрајине. Резолуција представља важан корак у државној политици зато што треба да стане иза напора свих државних органа да се дође до праведног решења и да се подржи будући преговарачки тим, рекао је министар Самарџић

Пошто је обављен јединствен претрес, председник Народне скупштине Оливер Дулић одредио је 25. јул као Дан за гласање о јединој тачки дневног реда Седмог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2007. години.

Народна скупштина је са 217 гласова “за”, 12 “против” и три уздржана гласа усвојила Извештај Државног преговарачког тима за Косово и Метохију о преговорима вођеним у Бечу од 21. фебруара до 2. марта 2007. године.

Народна скупштина је са 217 гласова “за”, 12 “против” и три уздржана гласа усвојила Предлог резолуције Народне скупштине Републике Србије о неопходности праведног решавања питања Аутономне покрајине Косово и Метохија, заснованог на међународном праву.

Пошто је Народна скупштина обавила претрес и одлучивање о јединој тачки дневног реда, председник Дулић је закључио Седму ванредну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2007. години.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5