14. новембар 2019. Чланови Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке Републике у разговору са члановима Одбора за европске интеграције

14. новембар 2019. Чланови Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке Републике у разговору са члановима Одбора за европске интеграције

Четвртак, 14. новембар 2019.

Чешка Република суштински подржава процес европских интеграција Србије

„Све странке у Чешкој Републици подржавају процес европских интеграција Србије и та подршка је суштинска“, поручио је данас Онджеј Бенешик, председник Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке Републике, чија делегација борави у посети Народној скупштини.


Бенешик је у разговору са колегама из Одбора за европске интеграције Народне скупштине изразио задовољство нивоом подршке грађана Србије европским интеграцијама и реформама које се у друштву спроводе и истакао да са друге стране грађани треба да виде и реалну перспективу уласка у ЕУ. Он је оценио да ЕУ у супротном ризикује, јер само изјаве да јој је регион важан нису довољне. Делегација Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке Републике понудила је српским колегама своје искуство у реформама и транзицији, имајући у виду да су две државе у прошлости делиле иста искуства и историју.

Чланица Одбора за европске интеграције Душица Стојковић навела је да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ и да је сарадња са земљама чланицама ЕУ од велике важности за нашу земљу. Она је додала да су за Србију важна искуства Чешке Републике у оквиру Вишеградске групе, као и чињеница да су политички односи двеју држава традиционално пријатељски. Економска сарадња напредује, посебно трговинска размена и растуће чешке инвестиције у Србији, а интерес обе државе јесте сарадња у области европских интеграција, истакла је Стојковић. Она је оценила да је потребно унапредити парламентарне односе, посебно сегмент парламентарне дипломатије и додала да је наставак процеса проширења значајан како за земље кандидате, тако и саму ЕУ.

„ЕУ има своје изазове са којима се суочава, али неспремност чланица да дају позитивно светло Северној Македонији и Албанији за почетак преговора о приступању, као и чињеница да је Србија током румунског председавања Савету ЕУ отворила само једно преговарачко поглавље не шаљу позитивну поруку грађанима. Незадовољство грађана је реално, јер Србија активно даје свој допринос решавању бројних европских питања, као што је случај мигрантске кризе“, поручила је Стојковић.

Она је истакла да ће Србија посвећено наставити са реформским процесима у друштву и навела да наша земља у односу на друге земље, у оквиру Поглавља 35 има питање дијалога Београда и Приштине, подсетивши чешке колеге да је Београд испунио све обавезе преузете Бриселским споразумом, док Приштина није испунила ниједну, још је увела и таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, које су и даље на снази, због чега највише испаштају грађани. Она је замолила колеге из Чешке Републике да добро размотре питања везана за наставак дијалога, као и да се заложе за укидање такси како би се дијалог наставио.

Председник Одбора за европске послове Посланичког дома Парламента Чешке Републике Онджеј Бенешик навео је да, иако је Чешка пре 10 година признала Косово, данас читав низ политичара у тој земљи сматра да је то био несрећан корак. Данас, ситуација за повлачење признања није повољна, али то не значи да Чешка није свесна проблема са којима се Србија суочава и да не може да рачуна на подршку њеног парламента, поручио је Бенешик.

У разговору у коме су учествовали чланови и заменици чланова Одбора за европске интеграције Гордана Чомић, Драган Шормаз, Владимир Ђурић, Вера Пауновић, Звонимир Ђокић и Хаџи Милорад Стошић размењена су мишљења са чешким парламентарцима о искуствима њихове земље у Вишеградској групи и тренутној ситуацији у ЕУ, као и подршци коју Чешка може, у оквиру Вишеградске групе, да пружи дефинисању методологије будућег проширења ЕУ, унапређењу економске сарадње и трговинске размене, али и оправданом незадовољству земаља Западног Балкана темпом преговора за чланство у ЕУ и пољуљаном кредибилитету ЕУ када је у питању дијалог Београда и Приштине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5