19. новембар 2018. Обраћање народне посланице Елвире Ковач на 60. пленарном састанку КОСАК

19. новембар 2018. Обраћање народне посланице Елвире Ковач на 60. пленарном састанку КОСАК

Уторак, 20. новембар 2018.

Одржан 60. пленарни састанак КОСАК

Делегација Одбора за европске интеграције учествовала је на 60. пленарном састанку Конференције парламентарних одбора за европске послове држава чланица ЕУ (КОСАК), који је одржан од 18. до 20. новембра 2018. године, у Бечу, у Аустрији, у оквиру парламентарне димензије аустријског председавања Савету Европске уније.


На састанку су учествовали представници 28 земаља чланица ЕУ, Европског парламента, Европске комисије, Европског савета, земаља кандидата за чланство у ЕУ – Албанија, Црна Гора, Србија, Македонија и Турска, као и гости које је Аустрија као домаћин позвала на састанак – Андора, Исланд, Монако, Норвешка, Швајцарска, Украјина и тзв. Косово* (било је представљено са фуснотом „Овај назив не утиче на став о статусу и у складу је са Резолуцијом СБУН 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији независности“ и без државних обележја). У делегацији Одбора за европске интеграције Народне скупштине су Елвира Ковач, заменица председника Одбора, Биљана Пантић Пиља, члан Одбора и Владимир Ђурић, народни посланик.

На 60. пленарном састанку КОСАК расправљано је о председавању Аустрије Савету Европске уније, о преговорима о изласку Уједињеног краљевства из Европске уније, о климатским политикама и Енергетској унији и о транспарентнијој Европској унији која је ближа својим грађанима у светлу долазећих избора за Европски парламент.

Првог дана пленарног заседања КОСАК, говорено је о аустријском председавању, о преговорима о изласку УК из ЕУ, као и о климатској политици ЕУ и пројекту Енергетска унија.

Састанак су отворили председници аустријског Националног већа и Федералног већа Волфганг Соботка и Инге Пош Грушка, који су подсетили на све изазове са којима се Европска унија суочава и који захтевају свеобухватна решења на нивоу Уније и јачање уздрманог поверења њених грађана. Због тога су размена информација и парламентарни дијалог, у оквиру КОСАК, важни за конструктивну сарадњу земаља чланица и доношење ефективних одлука о битним питањима ЕУ. Посебно је истакнута и важност подршке земљама Западног Балкана, за које мора да постоји јасна европска перспектива и јака подршка грађана процесу приступања, како у региону не би јачао утицај земаља као што су Кина и Русија. Такође, закључено је и да је Европској унији потребан Западни Балкан.

У оквиру сесије о аустријском председавању, државна секретарка у аустријском Федералном министарству унутрашњих послова Каролине Едштадлер, представила је резултате аустријског председавања Савету ЕУ у кључним приоритетима обједињеним под слоганом „Европа која штити“, а који се односе на безбедност и борбу против илегалних миграција, дигитализацију, као и политику проширења и стабилност у суседству ЕУ.

Заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач, захвалила је аустријском председавању на ангажовању у региону и на подршци питању проширења, што је потврђено посетама председника Републике Аустрије, председника Владе Републике Аустрије и председника Националног савета Парламента Републике Аустрије Србији и региону. За државе у региону ова подршка је значајна. Додала је да је политика проширења, садржана у европским интеграцијама, била покретач реформи у свакој од држава региона и довела је до конкретних резултата. Наставак подршке реформама у земљама Западног Балкана у овом тренутку je од изузетне важности, а јасна перспектива чланства у Европској унији је кључни фактор стабилности у региону. Закључила је да се, иако се процес приступања не заснива само на отварању и затварању преговарачких поглавља, већ пре свега у остваривању трансформацијe земље у модерно и просперитетно друштво у којем грађани имају високе животне стандарде уз владавину права, надамо да ће до краја аустријског председавања бити одржана међувладина конференција на којој ће бити отворена нова преговарачка поглавља у преговорима Републике Србије и Европске уније.

Следећа сесија посвећена је питању изласка Уједињеног Краљевства из Европске уније. У дебати су учествовали представници Европског парламента Данута Хибнер и доњег и горњег дома британског парламента Сер Вилијам Кеш и лорд Тимоти Босвел. Истакнуто је да је главни циљ споразума о изласку да се процес што више олакша за грађане и бизнисе и обезбеди заштита њихових права.

Европски парламентарци су првог дана заседања КОСАК размотрили и политику ЕУ у области климатских промена и енергетике, о чему је разговарано са Марошом Шефчовичем, потпредседником Европске комисије за Енергетску унију. Он је представио рад ЕУ на испуњавању циљева за 2030. годину, који се односе на енергетску ефикасност и коришћење обновљивих извора енергије. Парламентарци из свих земаља ЕУ су дали своју пуну подршку преласку на тзв. „чисту“ енергију, за шта су трошкови у последњим годинама драстично смањени, али су такође позвали на јачање енергетских капацитета ЕУ и интензивније напоре у области истраживања и иновација, како би се смањила енергетска зависност ЕУ и омогућило суочавање са последицама климатских промена.

Другог дана састанка вођена је расправа о начинима за унапређење транспарентности ЕУ и њено приближавање грађанима. Расправу на ову тему отворио је Јосеф Мосер, аустријски федерални министар за уставна питања, реформе, дерегулацију и правду. Истакавши потребу за јачањем поверења грађана у институције и рад ЕУ, али и поверења међу државама чланицама, Мосер је говорио о иницијативама за сарадњу на којима је Аустрија радила у току свог председавања. Посебно је наглашена важност стабилности у суседству ЕУ и тесне сарадње са земљама Западног Балкана у свим областима важним за безбедност Уније.

О изазовима за транспарентност у раду институција ЕУ говорила је Маиреад Мекгинис, прва потпредседница Европског парламента, подсећајући да транспарентне парламентарне процедуре играју кључну улогу у бољем информисању грађана и спречавају евроскептицизам и популизам. Грађани желе да виде конкретне резултате ЕУ, што захтева координисану акцију на националном и на нивоу Уније.

Заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач указала је на важност речи инклузија, будући да сматра да је одговор на проблем како превладати демократски дефицит у функционисању ЕУ, како превладати губитак поверења у институције ЕУ, садржан управо у тој речи. Истраживања потврђују да једна држава или регија може бити просперитетна само ако се трансформишу институције, од затворених и искључивих, ка инклузивним, отвореним за широке облике економске и политичке партиципације. Мишљења је да укљученост представља један од кључних принципа од којих се мора кренути у процесима редефинисања европских политика. Управо степен укључености или искључености, степен грађанске партиципације јача политичку заједницу, јача социјалну кохезију и хоризонталне везе између различитих мањинских и социјалних група. Пројекат уједињене Европе може опстати само уколико се укине јаз између доносиоца политичких одлука и грађана, уколико се оснаже политичке укључености, инклузије свих мањинских заједница. Друштво које ће омогућити социјалну вертикалну и хоризонталну покретљивост је друштво које ће победити популизам и све пратеће манифестације. Само инклузивна заједница може победити страх и мало начети предрасуде. Предрасуде су вероватно непобедиве, али бледе у заједници која је отворена, а не пуна гетоизираних енклава. Гетоизирана друштва рађају популизам, насиље и говор мржње.

Парламентарци су посебно нагласили потребу за већим утицајем националних парламената и на доношење одлука на нивоу ЕУ и на јединство Уније у њиховом спровођењу, али и њихову улогу у промоцији резултата ЕУ међу грађанима и у јачању дијалога грађана са институцијама ЕУ.

На крају пленарног састанка, усвојени су Заједнички закључци и Заједничка изјава чланова КОСАК, који се односе на питање безбедности и борбе против илегалних миграција, обезбеђивања просперитета и конкурентности кроз дигитализацију, сарадњу са земљама Западног Балкана и Југоисточне Европе, климатске политике и Енергетску унију, као и транспарентнију ЕУ и њено приближавање грађанима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31