19.мај 2021. Учесници јавног слушања

19.мај 2021. Учесници јавног слушања

Среда, 19. мај 2021.

Одржано Друго јавно слушање о променама Устава Републике Србије у области правосуђа

Друго јавно слушање о променама Устава Републике Србије у области правосуђа, у организацији Одбора за уставна питања и законодавство, одржано је данас у Народној скупштини.


Председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић захвалила се на присуству председнику Народне скупштине Ивици Дачићу, министарки правде Маји Поповић, представницима државних правних факултета у Београду, Крагујевцу, Нишу и Новом Саду, представницима Правосудне академије, адвокатских комора, правосудних институција, стручних асоцијација, амбасада и међународних организација.

Обраћајући се на отварању јавног слушања, председник Народне скупштине Ивица Дачић је навео да је поступак промене Устава врло комплексан и да све његове етапе морају да се обаве у прописаној демократској процедури, што је једнако важно колико и садржина будућих решења. Председник Народне скупштине обавестио је присутне да ће Народна скупштина на Посебној седници, 8. јуна разматрати питање промене Устава, односно предлог одлуке да се покрене процедура уставних промена. Након тога, Одбор за уставна питања требало би да утврди предлог текста уставних промена о којем ће поново одлучивати Народна скупштина, после чега ће уследити референдум на којем ће се о предлозима изјаснити сви грађани, навео је Дачић. Он је указао и да, имајући у виду значај ових промена, наша је намера да у широким консултацијама дођемо до широког консензуса, а самим тим и до решења која ће бити дугорочна, ефикасна и правична.

На јавном слушању обратила се и министарка правде Маја Поповић, као овлашћени представник предлагача, која је објаснила разлоге за промену Устава, у области правосуђа. Предложене промене Устава предвиђене су као активност у акционом плану за преговарачко поглавље 23, који је Влада Републике Србије усвојила 27. априла 2016. године и који је ревидиран 10. јула 2020. године и оне су најзначајнија реформа у области владавине права, која представља основну вредност сваког демократског друштва и један од приоритета Европске уније, истакла је министарка.

Предвиђено је да Република Србија анализира постојеће одредбе Устава са становишта опште прихваћених европских и међународних стандарда, изражених кроз документа Европске уније, Уједињених нација, Савета Европе, посебно Венецијанске комисије, али и групе држава против корупције ГРЕКО, потом Европске комисије за ефикасност правосуђа СЕПЕШ, Консултативног већа европских судија, Консултативног већа европских тужилаца и Европске мреже савета правосуђа, навела је Поповић.

Она је указала да је после спроведене анализе утврђено да је неопходно променити одредбе Устава у области правосуђа, у циљу успостављања бољег система предлагања, избора, премештаја и престанка судске функције судија, председника судова, јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца. То би омогућило да улазак у правосуђе буде засновано на објективним критеријума вредновања, правичним процедурама избора, отворености за све кандидате одговарајућих квалификација и транспарентности из угла опште јавности.

Неопходно је утврдити већу одговорност Високог савета судства и Државног већа тужилаца, као и судија и јавних тужилаца, јер ће то омогућити стварање бољег правосуђа, истакла је министарка и додала да ће се већа одговорност подстаћи прописивањем сталности функција.

Дискусија током јавних слушања је од великог значаја да би се дошло до најбољих решења у уставним променама у области правосуђа, закључила је своје обраћање Маја Поповић.

Учесници јавног слушања су током дискусије изерли мишљења, ставове и конструктивне предлоге када су у питању уставне промене у области правосуђа и обезбеђивања повећане одговорности и независности рада судија и тужилаца.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 19. мај 2021. | јавно слушање: Промене Устава Републике Србије у области правосуђа 19.05.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2