4. септембар 2013. Чланови Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу разговарали са известиоцем Светског удружења судија

4. септембар 2013. Чланови Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу разговарали са известиоцем Светског удружења судија

Среда, 4. септембар 2013.

Чланови Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу разговарали са известиоцем Светског удружења судија

Председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Петар Петровић и члан Одбора Ласло Варга разговарали су данас, у Дому Народне скупштине, са известиоцем Светског удружења судија Јањом Роблек.


Јања Роблек, иначе судија из Словеније, интересовала се за рад Одбора, сарадњу Одбора са Друштвом судија Србије, као и за процедуру избора председника судова.

Председник Одбора Петар Петровић упознао је саговорницу са надлежностима Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, посебно оних које се односе на разматрање предлога закона и предлагање амандмана. Петровић је објаснио да су седнице Одбора отворене за јавност, као и да представници невладиних организација често преко посланика или чланова Одбора подносе иницијативе за измене предложених закона. Говорећи о планираној законодавној активности, Петровић је рекао да су тренутно у скупштинској процедури измене и допуне три реформска закона у области правосуђа којима се регулише уређењу судова, рад судија и јавног тужилаштва. Како је навео Петровић, у октобру се очекује и скупштинска расправа о предлогу за избор председника Врховног касационог суда и председника апелационих судова.

У разговору са Јањом Роблек, члан Одбора Ласло Варга указао је да је реформа правосуђа, са аспекта припадника мањинске заједнице, спроведена коректно, али да је потребно доградити механизам за избор судија, припадника мањинских заједница, мислећи на мрежу судова и приступ припадника мањинских заједница правосудној академији. Он је указао и на мањкавости Закона о службеној употреби језика националних мањина који не обезбеђује вођење судских поступака на језику нациналне мањине, чије измене, како је рекао, очекује у наредном периоду.

Говорећи о обавезама које чекају Србију на њеном путу ка Европској унији, саговорници су оценили да ће преговори бити захтевни, при чему је председник Одбора као један од приоритета рада Одбора и Народне скупштине у периоду који следи навео хармонизацију нашег правосудног законодавства са прописима Европске уније.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 18. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја