27. септембар 2022. Шефица делегације НС у ПС СЕ Биљана Пантић Пиља са амбасадором Републике Јерменије у Републици Србији на нерезиденцијалној основи Њ.Е. Ашотом  Ховакимианом

27. септембар 2022. Шефица делегације НС у ПС СЕ Биљана Пантић Пиља са амбасадором Републике Јерменије у Републици Србији на нерезиденцијалној основи Њ.Е. Ашотом Ховакимианом

Уторак, 27. септембар 2022.

Састанак шефицe делегације НС у ПС СЕ Биљанe Пантић Пиљe са амбасадором Јерменије

Шефица делегације НС у ПС СЕ Биљана Пантић Пиља састала се у Дому Народне скупштине са амбасадором Републике Јерменије у Републици Србији на нерезиденцијалној основи Њ.Е. Ашотом Ховакимианом са којим је разговарала о традиционално добрим и пријатељским односима две земље.


Биљана Пантић Пиља је истакла да поред добрих односа, постоји простор за унапређење свеукупне билатералне сарадње и подсетила на потписан Меморандум о разумевању два парламента.

Изразила је очекивање да ће и у XIII сазиву Народне скупштине бити ускоро формирана Посланичка група пријатељства са Јерменијом, јер како је рекла, сусрет чланова посланичких група пријатељстава могу дати велики допринос парламентарној сарадњи.

Амбасадор Јерменије Ашот Ховакимиан се сложио да је међупарламентарна сарадња добра и да постоји простор за њено даље унапређење. Упознао је шефицу делегације НС ПССЕ са актуелном и тешком ситуацијом са којом се суочава народ Јерменије у вези са сукобом са Азербејџаном. Амбасадор је замолио за подршку Србије у међународним организацијама, а нарочито у ПС Савета Европе.

Биљана Пантић Пиља је упознала амбасадора са ситуацијом у јужној српској покрајини која је у овом тренутку веома тешка, и истакла да је за Републику Србију веома важна снажна и принципијелна подршка Јерменије по питању Косова и Метохије.

Такође, додала је да су сва позиционирања Србије у складу са нашим принципијелним залагањем да поштујемо територијални интегритет и суверенитет сваке земље, као и да поштујемо норме међународног права. Нагласила је да Србија на челу са председником Александром Вучићем улаже огромне напоре да сачува мир и стабилност у региону, истовремено штитећи наше државне и националне интересе.

На крају састанка саговорници су се сагласили да је узајамна подршка у међународним организацијама од велике користи за обе државе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
уторак, 6. децембар

Цео календар догађаја