3. март 2017. Састанак потпредседника Народне скупштине проф. др Владимира Маринковића са делегацијом Радне групе Савета Европске уније за проширење (COELA)

3. март 2017. Састанак потпредседника Народне скупштине проф. др Владимира Маринковића са делегацијом Радне групе Савета Европске уније за проширење (COELA)

Петак, 3. март 2017.

Чланство Србије у Европској унији стратешки приоритет и циљ за шта у Парламенту постоји већинска подршка

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије проф. др Владимир Маринковић састао се у Народној скупштини са делегацијом Радне групе Савета Европске уније за проширење (COELA), са којима је разговарао на тему европских интеграција Републике Србије.


Маринковић је у име председнице Народне скупштине Маје Гојковић поздравио чланове делегације и додао да је ова посета изузетно важна за наставак процеса придруживања Србије Европској унији. Истакао да је чланство Републике Србије у Европској унији стратешки приоритет и циљ Србије, као и да у Народној скупштини постоји већинска подршка овом процесу. Подсетио је присутне да је Република Србија до сада отворила осам поглавља, од којих су два и привремено затворена.

Потпредседник је истакао да, као земља кандидат за чланство, Србија прати унутрашња дешавања у Европској унији, посебно питање економије и мигрантске кризе и подсетио да су напори које Србија чини по питању решавања мигрантске кризе препознати и позитивно оцењени од стране европских партнера.

Маринковић је истакао и задовољство поводом отварања поглавља 20 и 26, које је уједно и привремено затворено, за време малтешког председавања Европском унијом и изразио уверење да ће се током овог шестомесечног председавања, створити услови за отварање поглавља 6,7,30 и 33, а до краја 2017. године и поглавља 2,4,9,10,13,14 и 21.

Када је реч о дијалогу са Приштином, Маринковић се осврнуо на напоре које Србија чини за наставак преговора, посебно истичући да је за Србију од кључног значаја формирање Заједнице српских општина, решавање питања имовине, културног и црквеног наслеђа, катастра и слободе кретања.

Када је реч о улози Народне скупштине у процесу евроинтеграција Србије, Маринковић је нагласио да Парламент у свом раду прати Национални план за усвајање правних тековина ЕУ, као и обавезе усклађивања националног законодавства из Споразума о стабилизацији и придруживању. Додао је да је јачање регионалне сарадње још један од приоритета за Србију и обавестио чланове делегације да је Србија део свих регионалних парламентарних форума, са посебним акцентом на учешће у неформалном форуму „Западнобалканска шесторка“, чије активности постају све интензивније на свим нивоима.

Маринковић је додао да је Народна скупштина укључена у спровођење Стратегије Европске уније за Дунавски регион и да је то од изузетног значаја јер први пут Србија има равноправно чланство са осталим учесницима, укључујући и девет земаља чланица.

Чланови делегације захвалили су се потпредседнику Маринковићу на сусрету и исцрпном извештају и изразили наду да ће наставак процеса евроинтеграција Србије тећи истим интензитетом. Представница Малте Марсел Троиси нагласила је да Малта, као тренутно председавајућа Европском унијом, подржава Србију на њеном путу, а посебно отварање нових преговарачких поглавља, током њиховог шестомесечног председавања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
субота, 25. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја