2. фебруар 2017. Чланови Одбора за европске интеграције и амбасадор Украјине у Србији

2. фебруар 2017. Чланови Одбора за европске интеграције и амбасадор Украјине у Србији

Четвртак, 2. фебруар 2017.

Амбасадор Украјине у Србији у посети Одбору за европске интеграције

Чланови Одбора за европске интеграције Жарко Мићин и др Муамер Бачевац примили су данас амбасадора Украјине у Србији Олександра Александровића, са којим су разговарали о резултатима посете делегације Одбора за европске интеграције Украјини и о унапређењу билатералне, економске и трговинске сарадње Србије и Украјине.


Члан Одбора Жарко Мићин истакао је да Србија и Украјина могу да унапреде своју и билатералну и економску сарадњу, имајући у виду да је Украјина један од највећих пољопривредних произвођача на свету, као и да је робна размена две земље повећана у 2016. години.

Члан Одбора др Муамер Бачевац истакао је да Бошњаци у Србији имају симпатије према украјинском народу и оценио да је дводневна посета Кијеву, у новембру прошле године, била политички важна, јер су делегацију Одбора за европске интеграције највиши украјински државници упознали са стањем и проблемима у својој земљи.

Чланови Одбора за европске интеграције заложиће се за што скорије формирање Посланичке групе пријатељства са Украјином у Народној скупштини, јер то представља добар основ за парламентарну сарадњу две државе и позвали украјинске колеге у узвратну посету Србији током ове године.

Амбасадор Александровић поздравио је најаву формирања ПГП са Украјином у Народној скупштини и изразио задовољство оствареном економском и трговинском сарадњом две земље у 2016. години.

Он је навео да је у 2016. години заједничка трговинска размена износила око 250 милиона евра, као и да готово 80 одсто украјинског извоза у Србију представљају руде и метали за потребе Железаре у Смедереву. Како би трговинска размена била боље избалансирана, у Кијеву је прошле године, у сарадњи привредних комора две земље, организован први пословни форум на коме је учествовало више од 100 компанија. Амбасадор је најавио да ће ове године у Новом Саду бити организован други пословни форум, и то у мају, у време одржавања пољопривредног сајма, како би украјинске фирме имале прилику да се представе на српском тржишту. Упоредо са тим, такође у Новом Саду, биће одржан културни фестивал, односно, дани Украјине, током којих ће на 10 локација бити одржано 50 културних дешавања.

Амбасадор Украјине овом приликом обавестио је о позиву председника украјинског Парламента председници Народне скупштине да у овој години посети Украјину и позвао чланове сталних делегација Народне скупштине у међународним организацијама на сарадњу са украјинским колегама.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја