Среда, 18. јул 2007.

Председник и потпредседници Народне скупштине разговарали са председником Државне Думе

Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић и потпредседници Народне скупштине разговарали су данас у Дому Народне скупштине са председником Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације Борисом Гризловим.
Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић и потпредседници Народне скупштине разговарали су данас у Дому Народне скупштине са председником Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације Борисом Гризловим.

У разговору је председник Дулић оценио да ова посета долази у веома важном тренутку за Србију када се решава кључно питање будућег статуса Косова и подвукао да је наша земља одлучна да истраје на поштовању међународног права, у чему има подршку Русије, као и да је трајно опредељена на путу евроатлантских интеграција.

Председник Думе поновио је да став Русије о очувању целовитости Србије није промењен и да ће се и даље доследно залагати за суштинско очување територијалног суверенитета и интегритета Србије и налажење компромисног решења за Косово које би било прихватљиво за обе стране.

Председник Гризлов је најавио да ће закон о ратификацији Споразума о формирању зоне слободне трговине између Русије и Србије, који је потписан још 1998. године, бити размотрен у Думи чим уђе у скупштинску процедуру.

Током сусрета било је речи о унапређењу различитих видова сарадње две земље, посебно у области привреде, културе, образовања и социјалне политике. Указано је на могућности инвестирања руског бизниса у Србији, као и привлачења српских фирми за изградњу објеката у Сочију где ће се одржати наредне олимпијске зимске игре.

Саговорници су истакли и значај успостављања чвршће међупарлементарне сарадње и то не само на највишем нивоу. Она треба да се интензивира и кроз сарадњу парламентарних комитета и одбора и група пријатељства.

Председник руске Думе упутио је председнику Дулићу позив да ускоро посети Русију и да се конкретизује сарадња два парламента.

У разговору су учествовали потпредседници Народне Скупштине Радојко Обрадовић, Милољуб Албијанић, Божидар Делић, Наташа Јовановић и Милутин Мркоњић и председник Посланичке групе Социјалистичке партије Србија Ивица Дачић.

Сусрету у Дому Народне скупштине присуствовао је амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Алексејев.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5