Уторак, 2. јун 2015.

Делегација Одбора за европске интеграције на 53. састанку КОСАК-а

У оквиру летонског председавања Саветом Европске уније, у Риги је одржан 53. састанак Конференције одбора за европске послове парламената земаља чланица ЕУ (КОСАК), од 31. маја до 2. јуна 2015. године.


Састанком је председавала Лолита Чигане, председница Одбора за европске послове летонског Сејма. Теме састанка су резултати летонског председавања Саветом Европске уније као и неки од његових главних приоритета – енергетска унија и европска трговинска политика, с нагласком на преговоре о склапању Трансатлантског трговинског и инвестиционог партнерства. Други дан састанка у потпуности је био посвећен питању улоге националних парламената у поступцима доношења одлука на нивоу Еуропске уније.

Заседање је отворила Инара Мурниеце, председница Сејма Републике Летоније, која је истакла да је парламентарна расправа један од кључних механизама за проналажење решења за изазове који су пред Унијом, као што су стање у економији, енергетска независност и безбедносни проблеми у европском суседству.

Председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић известио је учеснике конференције да је у Београду, у оквиру председавања српског парламента Конференцијом парламентарних одбора за европске интеграције/послове земаља уцесница у Процесу стабилизације и придруживања Југоисточне европе, одржан састанак на коме су учествовале делегације шест парламената из региона, као и гости из две земље чланице ЕУ.
Посебно је нагласио да је то био први пут да су представници парламента из Приштине учествовали на званичном парламентарном скупу у Београду, што говори о напорима парламентараца да допринесу нормализацији односа у региону. Председник Одбора је такође обавестио учеснике састанка да је Република Србија након годину и по завршила процес скрининга и да је спремна на отварање поглавља. На крају је изразио наду да ће присутне колеге пружити подршку Србији у отварању првих преговарачких поглавља у парламентима из којих долазе.

На крају пленарног заседања КОСАК усвојени су закључци у којима се, између осталог, поздравља иницијатива за оснивање Енергетске уније, позива Луксембург као будући председавајући да формира радну групу за дефинисање механизма „зелене карте“ и унапређење система „жуте карте“, поздрављају текући трговински преговори са САД али и наглашава да ЕУ спроводи високе стандарде у области безбедности хране и здравља, заштите потрошача и другим областима, те позива на свеобухватну и сталну хуманитарну операцију спасавања, попут „Mare Nostrum“, на отвореном мору, којој би доприносиле државе чланице. Такође, на крају пленарног заседања, усвојена је Изјава КОСАК о недавним забранама уласка наметнутим од стране Руске Федерације.

Конференције одбора за европске послове парламената земаља чланица ЕУ (КОСАК), окупља представнике националних парламената држава чланица Европске уније, држава кандидата, Европског парламента, Савета, Комисије, као и посебне госте. Делегацију Одбора за европске интеграције Народне скупштине чинили су Александар Сенић, председник Одбора, Ласло Варга, заменик председника и Душица Стојковић, члан Одбора.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 18. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја