17. новембар 2016. Делегација Народне скупштине у Врховној ради Украјине

17. новембар 2016. Делегација Народне скупштине у Врховној ради Украјине

Четвртак, 17. новембар 2016.

Делегација Народне скупштине у посети Врховној ради Украјине

Током једнодневне посете Одбору за европске интеграције Врховне раде Украјине чланови Одбора за европске интеграције Народне скупштине Жарко Мићин и др Муамер Бачевац разговарали су са заменицом председника Одбора Маријом Јоновом, члановима Одбора за европске интеграције, замеником директора за Европску унију у Министарству спољних послова, а посетили су и Институт филологије Кијевског националног универзитета „Тарас Шевченко“ и разговарали са предавачима и студентима српског језика.


У разговорима чланова одбора за европске интеграције два парламента, Јонова је указала на изазове са којима се украјинско друштво суочава у процесу усклађивања законодавства, који подразумева потпуну промену система вредности, организације власти и економску транзицију и изразила уверење да ће на предстојећем самиту ЕУ Украјина, стићи јасан сигнал да ће доћи до либерализације визног режима. Она је истакла да је највећи део законодавства усаглашен са правилима Шенгенске зоне и да визну либерализацију очекују сви грађани. Представљајући рад Одбора за европске интеграције, Јонова је рекла дa постоји простор за унапређење и преузимање најбољих искустава и пракси, с обзиром да Одбор још увек нема надлежности у области усклађивања законодавства са правом Европске уније. У том смислу, изразила је уверење да ће доћи и до измена Пословника.

Мићин и Бачевац истакли су снажно опредељење Србије за даље приближавање Европској унији, у најскорије време и чланство у овој заједници држава, посвећеност реформским процесима и усаглашавању законодавства са правом Европске уније, као и допринос који Србија даје доступним иницијативама, политикама и мисијама Европске уније и у овој фази. Они су изразили задовољство напретком Украјине у процесу придруживања и сарадње у оквиру суседске политике Европске уније, посебно привремене примене дела Споразума о придруживању о успостављању свеобухватне зоне слободне трговине.

У даљим разговорима, чланови наше делегације указали су на трајање и сложеност процеса придруживања Европској унији, и велике напоре учињене протеклих година у процесу усклађивања законодавства Србије са правом Европске уније. Они су информисали чланове Одбора Врховне раде да је и Србија првобитно развијала односе са Европском унијом кроз примену прелазног трговинског споразума, и да то јесте прилика за усклађивање великог дела законодавства који је од највећег значаја за живот грађана, стабилизацију економије и развој привреде и трговине. Они су изразили спремност за преношење искустава и најбољих пракси у процесу усклађивања законодавства и примене споразума о придруживању Европској унији.

Чланови Одбора Врховне раде информисали су и о безбедносној ситуацији у Украјини, примени потписаних споразума и изазовима са којима се суочавају у том смислу.

Током разговора, украјинска страна упутила је извињење поводом инцидената на пријатељској утакмици Украјина Србија и уверавања да полиција ради на процесуирању учесника у тим догађајима.

Чланови два одбора изразили су опредељеност за даљу и садржајну сарадњу, посебно на економском плану и заложили се за даље дефинисање приоритета економске сарадње и трговинске размене, кроз парламентарну групу пријатељства у Врховној ради и Народној скупштини и разговоре о споразуму о слободној трговини.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
понедељак, 27. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја