Са цивилним сектором

Европски покрет у Србији, у сарадњи са Одбором за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије, реализовао је пројекат „Упознајте свог комшију – европског парламентарца“. Пројекат је осмишљен са идејом да парламент и парламентарна дипломатија добијају све важније место у процесу европских интеграција. Планирано једа уз учешће чланова Европског парламента и представника организација цивилног друштва из суседних земаља које су чланице ЕУ буде спроведен у три фазе.У првој фази реализације организоване су панел дискусије у пограничним регионима Србије. Предвиђено је да из сваке земље учествује по два члана Европског парламента и један представник партнерске организације цивилног друштва из те земље.

Чланови Одбора за европске интеграције и службеници Одељења такође учествују у Пројекту „Национални конвент о европској будућности Србије“, који НВО Европски покрет у Србији реализује већ више године, кроз организовање радних група и расправа на теме од значаја за процес европске интеграције Србије.

Чланови Одбора за европске интеграције и службеници Одељења такође учествују у Пројекту „Пренеси своје знање - Постани менторка“, који такође организује НВО Европски покрет у Србији.

У сарадњи са Европским покретом у Србији и канцеларијом Савета Европе у Београду, у извештајном периоду окончан је Пројекат регионалних конференција о придруживању Србије Европској унији „Србија на путу европских интеграција“, у оквиру кога је реализовано шест округлих столова. Овај пројекат инициран је 2007. године са циљем приближавања процеса интеграције локалним самоуправама и цивилном сектору у Србији, а завршен је у јануару 2009. године. Пројекат је финансијски подржан од стране Балканског фонда за демократију и из средстава пројекта Заједничка иницијатива Савета Европе и ЕУ за подршку парламентарним институцијама. У јануару 2009. године, као последња активност у пројекту,одржан је округли сто у Ваљеву.

Одбор је у сарадњи са Европским покретом у Србији иницирао Пројекат регионалних конференција о придруживању Србије Европској унији, са циљем промоције Декларације Народне скупштине Републике Србије и Владе Србије о заједничком деловању у процесу интеграције Републике Србије у ЕУ и приближавања процеса интеграције локалним самоуправама и цивилном сектору у Србији. Пројекат је финансијски подржан од стране Балканског фонда за демократију и из средстава пројекта “Заједничка иницијатива Савета Европе и ЕУ за подршку парламентарним институцијама”(спровела је Канцеларија Савета Европе у Београду) и реализован je током 2008. године.

У марту 2009. године завршен је пројекат Јачања стручних капацитета Скупштине Србије, који се баве процесом европске интеграције, реализован у последње две године у сарадњи са словачком фондацијом Понтис, а финансиран из фонда Братислава-Београд. Циљ пројекта је био да помогне рад Народне скупштине Републике Србије у процесу правне хармонизације и осталих питања којима ће се бавити посланици и запослени у Одбору за европске интеграције у предстојећем процесу. Са истим циљем реализован је и пројекат у сарадњи са парламентарним Институтом Републике Чешке, финансиран од стране Министарства за спољне послове Републике Чешке, завршен такође у марту.

П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Понедељак, 20. новембар

Цео календар догађаја

Будите у току