Делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе

Парламентарна скупштина Савета Европе (Parliamentary Assembly of the Council of Europe) представља парламентарну димензију најстарије паневропске организације. Прво заседање Скупштине одржано је 10. августа 1949. године. Од тада она је била иницијатор најважнијих активности и основна покретачка снага Савета Европе.

Парламентарна скупштина основана је ради промоције демократских вредности и заштите људских права.Окупља парламентарце из 47 држава чланица и 5 држава које имају статус посматрача.Свака држава, сходно својој величини, има од 2 до 18 представника у Парламентарној скупштини. Парламентарна скупштина заседа четири пута годишње, док се између заседања одржавају састанци радних тела.

Наша земља је пуноправни члан од 2003. године.

Више информација о организацији на: www.assembly.coe.int

Документ: Резолуција 1782 (2011) -Investigation of allegations of inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo

Активности

  • Делегацију Народне скупштине на зимском заседању ПС СЕ од 27. до 31. јануара 2020. године предводила је шеф делегације др Александра Томић, а присуствовали су и чланови делегације Биљана Пантић Пиља, проф. др Жарко Обрадовић, Елвира Ковач, Александар Шешељ и Бранка Стаменковић и заменик члана делегације Дубравка Филиповски. ПС СЕ је 28. јануара 2020. године на место председнице Подкомитета за родну равноправност именовала Елвиру Ковач, док је Биљана Пантић Пиља изабрана за потпредседницу Комитета за избор судија Европског суда за људска права.

  • Председница Народне скупштине Маја Гојковић је на Европској конференцији председника парламената 24. и 25. октобра 2019. године у Стразбуру, поводом 70 година постојања Савета Европе учествовала у дебатама: Наш заједнички европски дом: наредних 70 година и Жене у политици и у јавном дискурсу. Током Конференције, састала се и са председником француског Сената Жераром Ларшером. У делегацији Народне скупштине била је и шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС СЕ др Александра Томић.

  • Делегација Народне скупштине у ПС СЕ учествовала је на јесењем заседању од 30. септембра до 4. октобра 2019. године. У делегацији, коју је предводила в.д. шефа делегације Биљана Пантић Пиља били су и Елвира Ковач, проф. др Жарко Обрадовић, Дубравка Филиповски, Александар Шешељ и Миљан Дамјановић. Члан српске делегације и председница Комитета за једнакост и недискриминацију ПС СЕ Елвира Ковач изабрана је за известиоца на тему очувања језичког, етничког, културног и националног идентитета мањина у Европи.

  • Делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе учествовала на јунском заседању ПС СЕ, од 23. до 28. јуна 2019. године у Стразбуру. У делегацији коју је предводила др Александра Томић били су и народни посланици Марија Обрадовић, Биљана Пантић Пиља, Стефана Миладиновић, Елвира Ковач, Александар Шешељ и Бранка Стаменковић.

  • Комитет за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе одржао је 5. јуна 2019. године у Београду састанак Комитета, који је отворила председница Народне скупштине Маја Гојковић, а којим је председавала народна посланица Елвира Ковач.

  • Делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе учествовала је на пролећном заседању ПС СЕ, од 8. до 12. априла 2019. године у Стразбуру. Делегацију коју је предводила др Александра Томић чинили су и Биљана Пантић Пиља, Елвира Ковач, проф. др Жарко Обрадовић, Дубравка Филиповски, Александар Шешељ и Бранка Стаменковић.

  • Чланице сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе Елвира Ковач и Биљана Пантић Пиља учествовале у делу 63. заседања Комисије Уједињених нација за статус жена на тему сексизма, узнемиравања и насиља против парламентарки, 12. марта 2019. године у Њујорку. Савет Европе, Интерпарламентарна унија и стална мисија Финске при УН организовали су пратећи догађај у оквиру финског председавања Саветом Европе, како би се размотрило покретање правних и политичких иницијатива за окончање насиља над женама у политици.

  • Члан Одбора за културу, науку, образовање и медије Парламентарне скупштине Савета Европе Јасмина Обрадовић учествовала на састанку Одбора који је одржан 4. марта 2019. године у Гранади, Краљевина Шпанија.

  • Народна посланица Дубравка Филиповски учествовала на Сталном комитету ПС СЕ у Паризу, 1. марта 2019. године, на ком је говорила о имплементацији Истанбулске конвенције у Србији.

  • Шеф делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе др Александра Томић примила је 21. децембар 2018. у Дому Народне скупштине, новоименованог шефа мисије Савета Европе у Београду Тобијаса Флесенкемпера.

  • Делегација Народне скупштине, коју су чинили шеф делегације др Александра Томић и чланови и заменици делегације Биљана Пантић Пиља, Елвира Ковач, Александар Шешељ, Дубравка Филиповски и Стефана Миладиновић, учествовала је на заседању ПС СЕ од 9. до 12. октобра 2018. године у Стразбуру.

  • Др Александра Томић, шеф сталне Делегације Народне скупштине, проф. др Жарко Обрадовић и Дубравка Филиповски, чланови Делегације у ПС СЕ учествовали су од 23. до 27. априла 2018. године на пролећном заседању ПС СЕ.

  • Др Александра Томић, шеф сталне Делегације Народне скупштине и чланови Делегације у ПС СЕ Марија Обрадовић, потпредседница ПС СЕ и Елвира Ковач, председница Комитета за једнакост и не-дискриминацију учествовале су на састанцима Сталног комитета и Бироа ПС СЕ 16. март 2018. године.

  • Јануарско заседање ПС СЕ одржано је од 22. до 25. јануара 2018. године. Делегацију Народне скупштине предводила је др Александра Томић, а делегацију су још чинили и народни посланици Дубравка Филиповски, проф. др Жарко Обрадовић, Елвира Ковач, Марија Обрадовић, Александар Шешељ и Александар Стевановић. Марија Обрадовић поново je изабрана за потпредседницу ПС СЕ. Функцију потпредседнице ће обављати током 2018. године. Елвира Ковач је изабрана за председницу Комитета за једнакост и недискриминацију, чиме је по функцији постала и члан Бироа, извршног органа ПС СЕ, као и бројних других тела. Председничку функцију ће обављати током 2018. и 2019. годинe. Дубравка Филиповски је изабрана за потпредседницу новоформиране Политичке групе Слободних демократа (FDG).

  • Октобарско заседање ПС СЕ одржано је од 9. до 12. октобра 2017. године којем су присуствовали народни посланици Биљана Пантић Пиља, проф. др Жарко Обрадовић, Дубравка Филиповски, Јасмина Обрадовић, Елвира Ковач и Александар Стевановић. Шефица сталне делегације Народне скупштине у ПС СЕ Марија Обрадовић је током заседања изабрана за потпредседницу ПС СЕ. Ту функцију ће обављати током 2017. и 2018. године.

  • Чланови Одбора за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савета Европе одржали су 18. маја 2017. године, у Београду, редовни састанак, чији је домаћин била стална делегација Народне скупштине у овој међународној организацији. Преко 40 посланика ПССЕ, из 14 земаља чланица, размотрили су извештајe по темама од значаја за рад Одбора, посебно Извештај о спровођењу пресуда Европског суда за људска права, известиоца Пјер-Ив Ле Борна (Pierre-Yves Le Borgn).

  • Делегација Народне скупштине 27. априла 2017. године напустила је, у знак протеста, заседање Парламентарне скупштине Савета Европе, које се одржавало у Француској, у Стразбуру и вратила се у Београд. Делегација је осудила одлуку француског суда у Колмару, да ослободи Рамуша Харадинаја. На почетку пролећног заседања, 24. априла 2017. године у Савету Европе народној посланици Наташи Вучковић уручено је признање за десетогодишњи допринос раду Парламентарне скупштине Савета Европе и додељен јој је статус почасног члана.

  • Шеф сталне делегације у ПС СЕ Александра Ђуровић изабрана је за потпредседницу ПС СЕ и за председницу Подкомитета за спољне послове ПС СЕ, док је члан Делегације Елвира Ковач изабрана за потпредседницу Подкомитета за права мањина ПС СЕ. Такође, Елвира Ковач је на Комитету за једнакост и недискриминацију изабрана за известиоца на тему „Ширење говора мржње и улога политичких лидера у борби против злочина из мржње“. У раду зимског заседања од 23. до 27. јануара 2017. учествовали су и народни посланици Марија Обрадовић, Биљана Пантић Пиља, проф. др Жарко Обрадовић и Јован Јовановић.

  • Председница Народне скупштине Маја Гојковић учествовала је, 15. септембра 2016. године, на Европској конференцији председника парламената у Стразбуру, у организацији Савета Европе.

Списак народних посланика

Име и презиме народног посланика Политичка странка на чији предлог је изабран/а Место Годиште
ТОМИЋ др АЛЕКСАНДРА
шеф Делегације
СНС Београд 1969.
ДАМЈАНОВИЋ МИЉАН
заменик члана Делегације
СРС Београд 1984.
КОВАЧ ЕЛВИРА
члан Делегације
СВМ-VMSZ Зрењанин 1982.
МАРКОВИЋ АЛЕКСАНДАР
заменик члана Делегације
СНС Београд, Врачар 1981.
МИЛАДИНОВИЋ СТЕФАНА
заменик члана Делегације
СПС Београд, Чукарица 1981.
МИЋИН ЖАРКО
заменик члана Делегације
СНС Нови Сад 1982.
ОБРАДОВИЋ проф. др ЖАРКО
члан Делегације
СПС Београд 1960.
ОБРАДОВИЋ ЈАСМИНА
заменик члана Делегације
СНС Нови Сад, Футог 1961.
ОБРАДОВИЋ МАРИЈА
члан Делегације
СНС Београд 1974.
ПАНТИЋ ПИЉА БИЉАНА
члан Делегације
СНС Нови Сад 1983.
СТАМЕНКОВИЋ БРАНКА
члан Делегације
- Београд 1968.
СТЕВАНОВИЋ др АНА
заменик члана Делегације
- Београд 1984.
ФИЛИПОВСКИ ДУБРАВКА
заменик члана Делегације
СНС Београд, Вождовац 1967.
ШЕШЕЉ АЛЕКСАНДАР
члан Делегације
СРС Земун 1993.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Будите у току